Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

Dvije predstave za djecu u BNP-u

ptica od pijeska bnp zenica
Foto: BNP Zenica

U okviru Dječije nedjelje koja se ove godine obilježava od 7. do 13. oktobra, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će u ponedjeljak, 7. oktobra u 11 sati biti izvedena predstava „Ptica od pijeska“

U nastupajućim danima u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti izvedene dvije predstave za najmlađu publiku. U četvrtak, 3. oktobra u 10.30 sati će biti izvedena predstava za bebe „Prije nego dijete zaspi“. Predstava je nastala u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Zeničkog pozorišta i u režiji Miroljuba Mijatovića.

“Prije nego dijete zaspi” je predstava za bebe koja govori o tome što se događa kada tri djevojčice ne mogu zaspati i preporučuje se za prvi dolazak djece u pozorište. Predstava je namijenjena za djecu uzrasta iznad godinu dana.

U predstavi igraju glumice zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta: Anđela Ilić, Ermina Nišić i Adna Kaknjo. Scenografiju predstave potpisuje Mensur Begičević, a kostimografiju i kreaciju lutaka Ena Begičević-Čeliković. Za izradu lutaka su bili zaduženi Mensur Begičević i Maida Šišić. Muziku predstave potpisuju Abidin Čolaković i Elvir Škiljo.

U okviru Dječije nedjelje koja se ove godine obilježava od 7. do 13. oktobra, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će u ponedjeljak, 7. oktobra u 11 sati biti izvedena predstava „Ptica od pijeska“ prema tekstu Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema riječima autora dramskog teksta Benjamina Bajramovića: „Ptica od pijeska je bajkovita parabola o ljubavi. Naš vijek je bolno materijalistički. Nikad više duhovnjaka i njihovih sljedbenika, a nikad manje duha. Dječak Silvan, odgojen svojim vremenom, ljubav percipira kroz čin kupovine. Bilo je potrebno da se iz tog vremena iščaši u neko sasvim drugo vrijeme, u Izasvijet, da prođe kroz šareni svijet Čovjeka Ogledala, Psa vezanog ničim, Zrake Sunca u tegli, Ptice od pijeska i Jednookog Feliksa, da bi, prosto i naivno i bezuslovno, kako djeca upijaju, upio zdrave predodžbe o suštini ljubavi. Nama ostaje ovaj svijet, Ispredsvijet. Bez Ptice od pijeska, primorani smo da suštinu ljubavi pronađemo sami.“

U predstavi igraju: Adem Smailhodžić, Anđela Ilić, Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adna Kaknjo.

Dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bila zadužena Adisa Vatreš Selimović, a za kostimografiju Sabina Trnka. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.