Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

Arnaut s ministricom zaslužnom za sankcije RS-u: Održati ih sve dok postoje ataci na BiH

Foto: Društvene mreže

Ministrica Svenja Schulze i njeni saradnici su podcrtali da ostaju predani u otporu takvim potezima koji ugrožavaju stabilnost i put naše zemlje

Ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut jučer je u sjedištu Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj sa ministricom Svenjom Schulze razgovarao o efikasnosti sankcija koje je ovo ministarstvo uvelo zbog podrivanja Daytonskog sporazuma i ataka na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

-Naglasio sam potrebu održavanja tih sankcija i njihovog eventualnog proširivanja kao najbolji odgovor na takve antiustavne radnje. Ministrica Schulze i njeni saradnici su podcrtali da ostaju predani u otporu takvim potezima koji ugrožavaju stabilnost i put naše zemlje i navedenim mjerama sve dok se takvi potezi ne zaustave – naveo je Arnaut.

Inače, na osnovu inicijative ministrice Schulze prošle godine su uvedene sankcije i obustava pomoći Republici Srpskoj.

Njemačka vlada odlučila je prekinuti finansiranje četiri razvojna projekta koja su trebala biti realizirana na teritoriju RS, a ta je odluka je bila direktni rezultat secesionističke politike koju vode vlasti tog entiteta na čelu s Miloradom Dodikom.