Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iznenađujuće pristojna

Debata potpredsjedničkih kandidata: Vance nije htio odgovoriti na jedno Walzovo pitanje

Foto: Screenshot

Najnapetiji dio se dogodio pri kraju sučeljavanja kada je Vance, koji je rekao da ne bi glasao za potvrdu rezultata izbora 2020., izbjegao odgovoriti na pitanje hoće li dovesti u pitanje ovogodišnje izbore ako Trump izgubi

Demokrat Tim Walz i republikanac JD Vance sučelili su se u utorak na potpredsjedničkoj debati koja je bila iznenađujuće pristojna u konačnoj fazi predizborne kampanje, obilježene huškačkom retorikom i dvama pokušajima atentata.

Dvojica suparnika, koji su se međusobno napadali tokom predizborne kampanje, uglavnom su bili srdačni te su se radije usredotočili na predsjedničke kandidate svojih stranaka: demokratsku potpredsjednicu Kamalu Harris i bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Vanceovo izbjegavanje odgovora

Najnapetiji dio se dogodio pri kraju sučeljavanja kada je Vance, koji je rekao da ne bi glasao za potvrdu rezultata izbora 2020., izbjegao odgovoriti na pitanje hoće li dovesti u pitanje ovogodišnje izbore ako Trump izgubi.

Walz je tada okrivio lažne Trumpove tvrdnje o izbornoj prevari za poticanje napada na američki Kapitol 6. januara 2021. i neuspješnog pokušaja da se spriječi potvrđivanje Joe Bidena kao pobjednika izbora 2020.

-On i dalje govori da nije izgubio izbore, rekao je Walz prije nego što se okrenuo prema Vanceu: “Je li izgubio izbore 2020.?”.

Vance je ponovno zanemario pitanje i umjesto da na njega odgovori, optužio Harris da provodi cenzuru suprotnih stajališta na internetu.

Brojne teme

Suparnici su si pokušavali zadati udarac na posljednjoj debati prije predsjedničkih izbora 5. novembra, raspravljajući o krizi na Bliskom istoku, imigraciji, porezima, pobačaju, klimatskim promjenama i gospodarstvu.

Ali, činilo se da dvojica muškaraca uglavnom pokušavaju demonstrirati “pristojnost Srednjeg zapada”, zahvaljujući si međusobno čak i kada su napadali predsjedničke kandidate svojeg suparnika, što je tradicionalna uloga potpredsjedničkih kandidata.

Vance je neprestano ispitivao zašto Harris nije učinila više kako bi se pozabavila inflacijom, imigracijom i gospodarstvo dok je radila u Bidenovoj administraciji.

-Ako Kamala Harris ima toliko odlične planove kako se posvetiti problemima srednje klase, onda bi ih trebala sada provesti, ne kada traži promaknuće, već na poslu koji joj je američki narod dao prije tri i po godine, poručio je Vance.

Trump “nestabilni vođa”

Walz je Trumpa opisao kao nestabilnog vođu koji je prednost davao milijarderima, a potom je iskoristio Vanceovu kritiku kada je riječ o imigraciji pa napao Trumpa zbog pritiska na republikance u Kongresu da napuste dvostranački zakon o sigurnosti granica ove godine.

-Većina nas ovo želi riješiti, rekao je Walz o useljavanju. “Donald Trump je imao četiri godine da to napravi, a vama, Amerikancima, obećao je da će biti lako”.

Trump je tokom sučeljavanja neprestano komentirao debatu na svojoj društvenoj mreži Truth Social, napadajući moderatore televizije CBS i nazivajući Walza “jadnim” i “niske inteligencije”.