Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvi u istoriji

Jimmy Carter proslavio 100. rođendan

Jimmy Carter
FOTO: Screenshot
Jimmy Carter

Služio je jedan predsjednički mandat od 1977. do 1981., a potom je radio više od četiri decenije predvodeći The Carter Center

Jimmy Carter u utorak je napunio sto godina, što je prvi put da je jedan američki predsjednik proživio cijelo stoljeće i najnovija prekretnica u životu koji je sina farmera iz doba Velike depresije odveo u Bijelu kuću i širom svijeta kao humanitarca, dobitnika Nobelove nagrade za mir i zagovornika demokratije.

Živeći posljednjih 19 mjeseci u kućnoj hospitalizacijskoj njezi u Plainsu, demokrat iz Džordžije i 39. američki predsjednik nastavio je prkositi očekivanjima, baš kao što je učinio kroz nevjerojatan uspon od porodičnog uzgoja kikirikija i skladišnog posla do svjetske pozornice.

Služio je jedan predsjednički mandat od 1977. do 1981., a potom je radio više od četiri decenije predvodeći The Carter Center, koji su on i njegova supruga Rosalynn suosnovali 1982. kako bi se “zalagali za mir, borili se protiv bolesti i gradili nadu”.

– Ne dobije svako 100 godina na ovoj zemlji, a kada neko dobije, i kada iskoristi to vrijeme da učini toliko dobra za toliko ljudi, to je vrijedno slavlja – izjavio je u intervjuu. Jason Carter, unuk bivšeg predsjednika i predsjednik upravnog centra Carter odbora, prenosi Associated Press.

Carteru je rođendan čestitala i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris.