Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poznat i razlog

Nagli skok cijena čokolada u BiH, neke sada koštaju i više od 9 maraka!

Foto: N1/Pixsell

Cijena kakaoa, osnovne sirovine za proizvodnju čokolade, dosegnula je svoj 50-godišnji maksimum

Cijene čokolada u BiH izuzetno su skočile. Razlog bi trebao biti poskupljenje cijene kakaoa na svjetskom tržištu ali izgleda gotovo nevjerovatno da se za čokoladu sa rižom od 220 grama treba izdvojiti 9,10 KM.

Također, i obična mliječna čokolada iste gramaže košta 9,10 KM, javlja N1.

Čokolada od 80 grama koja je nekada koštala 1,80 KM postala je prošlost. Za nju je danas, ovisno o kojem proizvođaču i sastavu je riječ, potrebno izdvojiti od 2,40 KM do 3,60 KM.

Pređemo li granicu Bosne i Hercegovine, situacija je još dramatičnija, u susjednoj Hrvatskoj, Kandi čokolada sa rižom od 300 grama košta nevjerovatnih 8,99 eura, dok je prošle godine ta ista tabla čokolade bila dostupna za oko tri eura. U bosanskohercegovačkim marketima ista čokolada danas košta 6,99 KM, piše Forbes.ba.

Skok cijene kakaoa

Cijena kakaoa, osnovne sirovine za proizvodnju čokolade, dosegnula je svoj 50-godišnji maksimum. Na globalnom tržištu, ovi rastući troškovi direktno su se prelili na potrošače.

Kakao, čiji najveći proizvođači dolaze iz zapadne Afrike – Gane i Obale Slonovače – postao je skuplji nego ikad.

Cijena kakaoa, koja se godinama stabilno kretala oko 2.500 dolara po toni, doživjela je drastičan skok početkom ove godine, oborivši sve dosadašnje rekorde na globalnim tržištima. Sredinom januara, cijena jedne tone dostigla je 5.000 dolara, da bi već krajem marta probila psihološku granicu od 10.000 dolara.

U periodu od samo šest mjeseci njegova cijena je porasla za nevjerovatnih 225 posto.

Ova nagla promjena cijena postavlja pitanje; postaje li čokolada luksuz koji ćemo u budućnosti konzumirati tek povremeno? Je li riječ o prolaznom trendu uzrokovanom lošim prinosima kakaovca u Africi ili su i geopolitički faktori poput rata u Ukrajini doprinijeli ovim tektonskim poremećajima na globalnom tržištu?