Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Top lista

Ovi polovni automobili će najmanje izgubiti na vrijednosti u naredne četiri godine

polovna vozila
Foto: Fena/ Ilustracija

Ocjenjivano je oko 4.000 modela iz 15 segmenata vozila

Svake godine časopis „Auto Bild“ procjenjuje vrijednost polovnih vozila. Izdvojeni su automobili za koja se očekuje da će najmanje izgubiti od svoje tržišne vrijednosti u sljedeće četiri godine.

Ocjenjivano je oko 4.000 modela iz 15 segmenata vozila, a prvi put su uključene četiri klase s električnim pogonom, piše Revija HAK.

Modeli koji će vjerovatno najviše zadržati vrijedost su Kia Picanto 1,2 Vision u klasi mikroautomobila i Dacia Sandero Stepway TCe 110 u klasi malih automobila. U kompaktnoj klasi ističe se Mazda 3 e-Skyactiv X 186 M Hybrid, u srednjoj klasi Škoda Superb Combi 2,0 TSI 4×4 i u višoj klasi BMW 540d xDrive Touring.

Među kompaktnim SUV-ovima, Citroën C3 Aircross Hybrid 136ë-DSC6 je najstabilniji model, a to su i BMW X3 20d xDrive za srednje SUV-ove i Range Rover Sport D300 Dynamic HSE za velike, prenosi Revija HAK.

Mercedes-Benz S 450d 4Matic L zauzima prvo mjesto po ovom kriterijumu među luksuznim automobila, a Mercedes V250 d Lang 4 Matic među kombijima.

Kod električnih automobila procjenjivani su segmenti malih, kompaktnih, srednjih i velikih SUV vozila. Na prvim mjestima su Citroën ë-C3 Aircross, Ford Explorer Dual Electric Extended Range, Polestar 2 Single Engine i Volvo EX90 Twin Motor AWD.