Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Argentina

Hiljade šarenih papiga izvršile “invaziju” na gradić, grizu kablove i izluđuju stanovnike

Foto: X

“Grizu i oštećuju kablove pa voda može dospjeti u žice kada kiši te se prekida prijenos. Ove papige prouzrokuju svakodnevne troškove i probleme za nas”

Gradić Hilario Ascasubi blizu argentinske obale Atlantskog okeana ima problem s papigama.

Tisuće zeleno-žuto-crvenih ptica su se doselile zbog deforestacije u obližnjim brdima, objašnjavaju biolozi. Grizu električne kablove u gradu, što dovodi do nestanaka električne energije, te izluđuju stanovnike svojim neprestanim piskanjem i činjenicom da posvuda obavljaju nuždu.

-Brda nestaju, zbog čega se one približavaju gradovima ne bi li pronašle hranu, sklonište i vodu, rekla je biologinja Daiana Lera, objasnivši da je velik dio argentinskih šuma postupno izgubljen tokom godina.

Sklonište u gradu

U proteklih nekoliko godina, papige su počele pristizati tražeći sklonište u gradu tokom jeseni i zime. Prema lokalnim stanovnicima, nekada ima 10 papiga na svakog od 5000 ljudi u gradu. Tokom ljeta, ptice migriraju na jug do stijena u Patagoniji radi sezone parenje.

Fotografije prikazuju stotine ptica na električnim vodovima ili kako u sumrak prekrivaju zgrade i crkvu, što jezivo podsjeća na scene iz “Ptica”, filma redatelja Alfreda Hitchcocka iz 1963.

-Grizu i oštećuju kablove pa voda može dospjeti u žice kada kiši te se prekida prijenos. Ove papige prouzrokuju svakodnevne troškove i probleme za nas, rekao je Ramon Alvarez, lokalni novinar za Radio Taxi Fm.

-Ne treba ni govoriti da kada nema električne energije, nema ni radija.

Stanovnici su isprobali razne metode kako bi otjerali ptice, poput buke i laserskih svjetala, ali ništa nije uspjelo.

-Moramo početi obnavljati naše prirodne okoliše, kazala je Lera.

-Ali, dok se to ne dogodi, moramo smisliti strategije koje će nam omogućiti da u našim gradovima živimo zajedno na najskladniji mogući način.