Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donosimo detalje

Neprimjereno ponašanje na granici: Šta su sve prijavili građani BiH

Foto: Pixsell/Arhiv

Prijave građana su se odnosile i na koruptivno ponašanje graničara, nasilje, prijetnje, te neisticanje zastave BiH na graničnim prelazima

Neprimjerena komunikacija, zloupotreba položaja, drsko i neprofesionalno ponašanje, samo su neke od kvalifikacija za pojedine granične policajce na graničnim prijelazima BiH, a koje su sročene u prijavama građana prošle godine.

Naime, sve je više žalbi građana na ponašanje graničara, te postupanje na graničnim prelazima uzduž granice BiH. Evidentno je to i u izvještaju o radu Odbora za žlbe građana Parlamentarne skupštine BiH. Ovaj izvještaj razmatrat će se na predstojećoj sjednici Doma naroda PSBiH zakazanoj 8. oktobra.

Disciplinski postupci

Oni građani koji su se odvažili da navedenom odboru prijave u najmanju ruku nedolično ponašanje graničara, učinili su to u 2023. godini ukupno 86 puta. Najviše prijava odnosilo se na MGP Aerodrom Sarajevo (9), zatim MGP Aerodrom Tula (8), MGP Izačić (7) i MGP Aerodrom Banja Luka (6).

Bilo je čak i prijavljenih 10 slučajeva koruptivnog djelovanja, a u jednom je, prema izvještaju Odbora za žalbe građana, dokazana osnovanost iz žalbe te su pokrenuti disciplinski postupci, a određene informacije su dostavljene Tužilaštvu BiH.

Nadalje, građani su prijavljivali predugo zadržavanje na granici, posebne kontrole prilikom prelaska granice i sl. Međutim, u izvještaju odbora se navode da za većinu prijava nije bilo dovoljnih dokaza, dok 14 njih “nisu mogli biti ni potvrđeni ni odbačeni”.

Povreda dužnosti

U izvještaju se priznaje da je povećan broj žalbi građana na nasilje i prijetnje, a za tri slučaja je utvrđena osnovanost navoda. Tako su dva granična policajca proglašena krivim za težu povredu službene dužnosti, a jedan je suspendiran.

Bilo je i žalbi zbog neisticanja zastave odnosno oštećenja ili pogrešnog isticanja zastava na jarbolima.