Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šteta potvrdio

Deveta transverzala u Sarajevu ove sedmice će biti puštena u promet!

steta transferzala
FOTO: Facebook
Ministar Adnan Šteta najavio otvaranje Devete transferzale za saobraćaj

Radi se o najvećoj i najdužoj cjelini koja je u zadnjih 30 godina puštena u KS. Završni radovi su u toku, kazao je Šteta

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta u izjavi za Fokus otkrio je kako će ove sedmice u promet biti puštena kompletna Deveta transverzala i spoj sa autoputom, koji je trenutno najveći infrastrukturni projekat u Sarajevu.

Riječ je o mostu koji se proteže iznad željezničke pruge i kružnom toku, koji spaja naselja Boljakov potok i Haliloviće na području općine Novi Grad, a koji zajedno sa priključkom na autoput čini jednu cjelinu.

-Ovo je svakako jedan od najznačajnijih projekata u KS. Mi to gledamo kao jednu ukupnu cjelinu, od kružnog toka GRAS-a do autoputa. Radi se o najvećoj i najdužoj cjelini koja je u zadnjih 30 godina puštena u KS. Završni radovi su u toku. Rade se završne asfaltiranja. Ono što mogu reći za sve građane našeg kantona i posjetioce koji dolaze u Sarajevo jeste da ćemo u ovoj sedmici za saobraćaj pustiti Devetu transverzalu i spoj sa autoputem – otkrio je Šteta za Fokus.

Inače, riječ je o dionici dugoj 650 metara. Vrijednost projekta je 3,9 miliona eura, a izvođač radova je kompanija Euro-asfalt. Prema raspoloživim podacima za izgradnju Devete transverzale do sada je uloženo 14 miliona KM.

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni projekt u oblasti saobraćaja koji se realizira na području općine Novi Grad. Investitori ovog projekta su Ministarstvo saobraćaja KS, te Direkcija za puteve KS, dok je dio radova finansiran i sredstvima EBRD-a.

Nedavno je izvršeno statičko i dinamičko ispitivanje stabilnosti konstrukcije mosta i kružnog toka na IX transverzali, a rezultati su bili pozitivni.