Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

linija za Guangzho

Avio-kompanija Air Serbia uvela letove do još jednog grada u Kini

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Kineski grad Guangzhou je druga destinacija u toj zemlji do koje prometuje srbijanska zrakoplovna tvrtka u redovitom prometu a letovi će biti organizirani dva puta sedmično

Srbijanska avio-kompanija Air Serbia uspostavila je od ponedjeljak izravnu liniju između Beograda i kineskog grada Guangzhoua u kojem živi 18,7 miliona stanovnika.

Tom prigodom upriličena je svečanost na beogradskom aerodromu a srbijanski ministar prometa i infrastrukture Goran Vesić najavio je kako će uskoro biti uspostavljen i let za kineski grad Shanghai.

-Veoma smo zahvalni našim kineskim prijateljima na razvoju naših ekonomskih i svih drugih odnosa, prije svega kulturnih, rekao je Vesić, priopćeno je iz Ministarstva prometa i infrastrukture Srbije.

Kineski grad Guangzhou je druga destinacija u toj zemlji do koje prometuje srbijanska avio-kompanija u redovitom prometu a letovi će biti organizirani dva puta sedmično.

Odnosi Kine i Srbije

Srbijanski ministar Vesić je kazao kako očekuje da će letovi biti ponajprije poslovni jer su gospodarske veze Srbije i Kine sve značajnije te je podsjetio na Sporazum o slobodnoj trgovini koje su te dvije zemlje potpisale u maju.

-Ponovo uvođenje letova između Srbije i Kine, u decembru 2022. godine, bio je značajan korak za našu firmu, ali i cijelu regiju zapadnog Balkana. ‘Air Serbia’ je u tom trenutku bila jedna od samo nekoliko firmi koje su letjele do Kine, rekao je generalni direktor Air Serbije Jiri i Marek.

Jačanje odnosa Srbije i Kine uslijedilo je nakon dolaska na vlast Srpske napredne stranke a Srbija i Kina potpisale su u maju tridesetak bilateralnih sporazuma i memoranduma i kineski predsjednik Xi Jinping je rekao kako ti dokumenti svjedoče i o “visoko kvalitetnoj suradnji u okviru inicijative Pojas i put”.

Od njih najznačajniji je Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Srbije prema kojem će se idućih pet i deset godina skoro 95 posto srpskih proizvoda moći izvoziti u Kinu bez ikakvih naknada.

Također Kina ne priznaje nezavisnost Kosova, a istodobno Srbija zastupa politiku jedne Kine.

Srbija, kandidatkinja za članstvo u EU, više se puta našla ne meti kritika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država zbog odnosa s Kinom a također se još nije usuglasila sa sankcijama uvedenim Rusiji nakon ruske agresije na Ukrajinu.