Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika zračna operacija

Izrael napao Jemen

jemen
Foto: Screenshot

Al-Hudaida, koja je pod kontrolom Huta od 2021., ključna je za dostavu hrane i drugih potrepština stanovništvu Jemena

Guardian navodi izvještaje o zračnom napadu na lučki grad Al-Hudaidu (Hodeidah) na Crvenom moru u Jemenu. Reuters javlja da su pogođeni spremnici goriva. Napadi su prouzrokovali nestanak struje u većini dijelova lučkog grada Hodeidaha, rekli su stanovnici.

Al-Hudaida, koja je pod kontrolom Huta od 2021., ključna je za dostavu hrane i drugih potrepština stanovništvu Jemena, koje ovisi o uvozu. Huti, koje podržava Iran, lansirali su projektile i bespilotne letjelice na Izrael te nizom napada prekinuli globalnu trgovinu kroz Crveno more kao odgovor na izraelski napad na Gazu.

Savez s Iranom, Hamasom i Hezbolahom

Grupa je dio regionalnog saveza s Iranom koji uključuje Hamas i libanski Hezbolah. Pripadnici ovog pokreta su, nakon ubistva vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, njihovog velikog saveznika, oplakivali njegovu smrt.

Mada je Izrael već ranije provodio napade na Jemen kao odgovor na napade bespilotnim letjelicama i projektilima, izgleda da je ovo najveći izraelski napad na Jemen s velikim brojem aviona.

IDF: Ovo je odgovor na nedavne napade Huta

Izraelska vojska potvrdila je da je napala vojne ciljeve Huta u područjima Ras Issa i Hodeida u Jemenu.

“Izraelske zračne snage napale su terorističke mete Huta u Jemenu – 1800 km od Države Izrael. Danas smo tokom opsežne zračne operacije temeljene na obavještajnim podacima napali vojne ciljeve koji pripadaju terorističkom režimu Huta u područjima Ras Isa i Hudaide”, navodi IDF u saopćenju.

“Među metama su bile elektrane i morska luka koja se koristila za uvoz nafte, a koje je teroristički režim Huta koristio za prenos iranskog oružja u regiju, uz vojne zalihe i naftu. Udari su izvedeni kao odgovor na nedavne napade Huta na Državu Izrael”, dodaje.

“Tokom protekle godine Huti su djelovali pod vodstvom Irana te u saradnji s iračkim milicijama kako bi napali Državu Izrael, potkopali regionalnu stabilnost i ometali globalnu slobodu plovidbe. IDF je odlučan nastaviti djelovati na bilo kojoj udaljenosti – blizu ili daleko – protiv svih prijetnji građanima Države Izrael”, piše IDF.