Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IDF napada

Izrael izvodi nove udare na Liban dok broj ubijenih raste

Foto: Times of Israel

Libanska vlada proglasila je tri dana žalosti poslije ubistva vođe Hezbolaha. Iran je proglasio petodnevnu žalost zbog ubistva Nasralaha

Izraelska vojska objavila je da je pogodila desetine ciljeva Hezbolaha u Libanu u proteklih 12 sati, uključujući lansere usmjerene prema Izraelu.

U saopštenju objavljenom na Telegramu u nedjelju, Izraelske odbrambene snage (IDF) su navele da su udari usmjereni na “zgrade u kojima je skladišteno oružje i vojne strukture Hezbolaha”. Izrael je napao “stotine” meta Hezbolaha, dodaje se, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Najnoviji talas napada dolazi nakon što je Izrael 27. septembra ubio 33 osobe i ranio još 195, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja. Još 11 ljudi je ubijeno, a 108 ranjeno u izraelskim napadima 27. septembra.

Napadi u nedjelju uslijedili su dan nakon što je potvrđena smrt Hassana Nasrallaha, vođe Hezbolaha, koji je ubijen u petak u izraelskom zračnom udaru na Bejrut.

Izraelci su naveli da se Nasrallah skrivao u sjedištu Hezbolaha, smještenom pod zemljom ispod stambene zgrade u južnom predgrađu Bejruta. “Napad je izveden dok je vodstvo bilo u sjedištu i koordiniralo terorističke aktivnosti protiv izraelskih građana”, dodali su.

Hezbolah je tek naknadno potvrdio informaciju o smrti svog vođe.

“Sajed Hassan Nasrallah pridružio se svojim kolegama mučenicima (…) čiji je marš predvodio gotovo trideset godina. Vodstvo Hezbolaha će nastaviti svoj džihad u suprotstavljanju neprijatelju, podržavati Gazu i Palestinu te braniti Libanon i njegov časni narod”, naveli su iz Hezbolaha.

Libanska vlada proglasila je tri dana žalosti poslije ubistva vođe Hezbolaha. Iran je proglasio petodnevnu žalost zbog ubistva Nasralaha.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei pozvao je muslimane da stanu uz Hezbolah i suprotstave se zlom režimu.

“Veličanstvena linija vođe otpora Hassana Nasrallaha nastaviće se, a njegov sveti cilj će biti postignut oslobađanjem Jeruzalema, ako Bog da”, rekao je portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je ubistvo šefa Hezbolaha “mjera pravde za njegove brojne žrtve”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova snažno je osudilo “još jedno političko ubistvo”.

Francuska je pozvala na hitni prekid izraelskih zračnih napada na Libanon te se usprotivila bilo kakvoj izraelskoj kopnenoj operaciji u Libanu.