Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ceste i kuće pod vodom

Uragan Helena pustoši Floridu: Raste broj mrtvih, među njima i dijete

Foto: Screenshot

Jaka kiša poplavila je ceste i zatvorila aerodrome na Floridi i prije nego što je uragan Helena došao nad područje Floride. Najmanje su četiri osobe poginule.

Ekstremne štete

Posljedice će se znati ujutro jer je uragan oko ponoći napustio područje i krenuo prema Georgiji, a zatim i prema Južnoj i Sjevernoj Karolini. Lokalne vlasti već javljaju o ekstremnim štetama u pojedinim dijelovima Floride i Georgije.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) objavila je upozorenje za iznenadne poplave u centralnoj Georgiji, uključujući Atlantu i okolno područje.

Više od milion stanovnika je ugroženo, upozorava se, s 246 škola i 23 bolnice na tom području.
Helena je ušla u Georgiju danas rano ujutro, s brzinom vjetra od 177 km/h. U državi su već poginule dvije osobe.

NWS je također izdao upozorenje na olujni udar od Altamaha Sounda na jugu Georgije do Little River Inleta, na sjevernom rubu Južne Karoline.

Milioni ugroženi

Očekuje se da će Helena kasnije danas krenuti prema sjeverozapadu, dodatno usporavajući kod Tennesseeja u noći na subotu.

Istovremeno, četverogodišnje dijete poginulo je, a više osoba je povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći u gradu Claremontu u Sjevernoj Karolini tokom obilnih kiša, javila je Državna patrola za autoceste Sjeverne Karoline.