Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV ima podršku

Iz Ambasade SAD za Fokus: Podržavamo ponavljanje konkursa za Federalni USKOK

FOTO: Arhiva
Ambasada SAD-a u BiH

Podsjećamo, od tri kandidata za posebnog zamjenika glavnog federalnog tužitelja nijedan nije dobio podršku. Glasalo se između Ćaizima Serhatlića, Ivane Petković i Pave Radoša.

VSTV BiH na jučerašnjoj sjednici nije imenovao tužoioce u Federalno tužilaštvo niti zamjenika glavnog tužioca FBiH koji bi vodio poseban odjel za suzbijanje korupcije, tzv. Federalni USKOK.

Ispravna procedura

S tim u vezi kontaktirali smo i Ambasadu SAD u našoj zemlji za komentar.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH su naveli da je odluka VSTV-a da ponovi konkursnu proceduru, umjesto da imenuje kandidate sa postojeće liste, ispravna i podršku SAD.

“Nastavljamo pružati podršku VSTV za brzo uspostavljanje novih odjela suda i tužilaštva, međutim to ne smije biti na uštrb zapošljavanja najkompetentnijeg mogućeg osoblja u novim institucijama”, naveli su iz Ambasade SAD.

Poziv za prioritet

Ističu da će proširivanje baze kandidata omogućiti da najkvalificiraniji sudije i tužitelji budu razmotreni za ove ključne pozicije čime će se potaknuti pozitivni, dugoročni rezultati posebnih odjela.

“Pozivamo VSTV da konkursni proces postavi kao prioritet i minimizira kašnjenja. Ostajemo posvećeni pružanju dugoročne podrške ovoj inicijativi s ciljem da se posebni odjeli uspostave i popune do kraja godine”, zaključili su u odgovoru za Fokus.

Podsjećamo, od tri kandidata za posebnog zamjenika glavnog federalnog tužitelja nijedan nije dobio podršku. Glasalo se između Ćaizima Serhatlića, Ivane Petković i Pave Radoša.

Inače, još u decembru prošle godine je raspisan konkurs za deset sudija i tužitelja u posebnom odjelu tzv. federalnom USKOK-u. Od tada do danas, izabrane su sudije i tužitelji, lokacija gdje će biti smješten odjel, ali odjel još uvijek nije formiran iako se insistira da bude do kraja godine.