Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konjic

Predstavom “Nakon predstave” završen pozorišni repertoar Festivala glumaca BiH

Foto: Fena

Završnica 11. Festivala glumca BiH u Konjicu biće upriličena u ponedjeljak, 30. septembra, kada će biti dodijeljene nagrade za najboljeg glumca i glumicu na ovogodišnjem festivalu prema ocjenama publike

Na Kamernoj sceni Narodnog univerziteta Konjic sinoć je Studentsko pozorište Banja Luka izvelo pozorišni komad „Nakon predstave“, čime je završen repertoar pozorišnih igranja na ovogodišnjem Festivalu glumca BiH u Konjicu.

Sinoćnja predstava je diplomski rad mlade glumice Nadežde Kostić, za koju je tekst napisao njen otac, književnik Zoran Kostić, dok njena majka Jelena Trepetova Kostić, glumica i profesorica na Akedemiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci potpisuje režiju, a zajedno sa kćerkom i igra u predstavi. Dvije glumice donijele su tešku i emotivnu priču o nezaboravljenim obiteljskim stradanjima i ranama na Golom otoku u vrijeme razdora između Sovjetskog saveza i Jugoslavije četrdesetih godina prošlog stoljeća. Završne scene su kod publike izmamile i suze u očima.

-Ovo je donekle i obiteljska priča moga oca i, naravno, da se svaki čovjek prepoznaje u tim teškim temama, zato što generalno ljudi s Balkana su imali tu nesreću da puno stradaju i svaki čovjek se donekle pronađe s nekom svojom sličnom pričom u ovakvim temama, kazala je mlada glumica, koja je govorila i o zajedničkom igranju s majkom na sceni.

Glumica Nadežda Kostić istaknula je da koliko je zapravo prednost, toliko je u nekom momentu i otežavajuća okolnost, pogotovo kada ima partnericu na sceni koja je prvakinja moskovskog teatra MHAT-a, koja je i profesorica na akademiji, glumica sa izuzetnim stažom.

-Naravno, to je bio veliki izazov i zadatak za mene kao mladu glumicu, ali mislim da upravo tom našom različitošću upotpunjujemo jedna drugu, navela je.

Završnica 11. Festivala glumca BiH u Konjicu biće upriličena u ponedjeljak, 30. septembra, kada će biti dodijeljene nagrade za najboljeg glumca i glumicu na ovogodišnjem festivalu prema ocjenama publike. Nakon toga će biti održatn koncert “Laka & band”, priopćili su organizatori.