Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Albama

U SAD izvršeno novo pogubljenje kontroverznom metodom. Ovo su bile zadnje riječi pogubljenog

Foto: X

Smrtonosna metoda uključuje stavljanje respiratorne maske na lice i sprovođenje čistog azota, pri čemu nedostatak kiseonika uzrokuje smrt gušenjem

U Sjedinjenim Američkim Državama izvršeno je drugo pogubljenje korištenjem azota, što je metoda koju su američki i evropski veterinari smatrali neprihvatljivom za eutanaziju većine životinja.

Alan Eugene Miller (59) proglašen je mrtvim u četvrtak u 18,38 po lokalnom vremenu u zatvoru u južnoj Alabami, prenio je AP i dodao da se Miller tresao i drhtao oko dva minuta, nakon čega je uslijedilo oko šest minuta otežanog disanja tokom kojih se borio da dođe do vazduha.

Smrtonosna metoda uključuje stavljanje respiratorne maske na lice i sprovođenje čistog azota, pri čemu nedostatak kiseonika uzrokuje smrt gušenjem.

Ubio trojicu saradnika

Prema izjavama svjedoka, Millerove posljednje riječi su bile: “Nisam učinio ništa da bih bio ovdje” i “Nisam učinio ništa da bih bio osuđen na smrt”.

Miller je pogubljen zbog pucnjave 1999. godine, u kojoj je ubio trojicu saradnika. Tada su ubijeni: Lee Holdbrooks, Christopher Scott Yancy i Terry Jarvis.

-Večeras je konačno zadovoljena pravda za ove tri žrtve. Njegova djela nisu bila rezultat ludila, nego čistog zla. Njegovi gnusni zločini zauvijek su promijenili tri porodice i molim se da mogu da pronađu utjehu nakon svih ovih godina, poručila je guvernerka Alabame Kay Ivey.

Prvo pogubljenje korištenjem azota sprovedeno je, također, u Alabami, u januaru.

Očevidac je tada za AP opisao kako je izgledalo pogubljenje 58-godišnjeg Kenneta Smitha.

-Smith je počeo snažno da se trese, uvija i da se grči, kao da ima napad. Snaga njegovih pokreta uzrokovala je da se kolica barem jednom pomjere. Podigao je glavu s kolica i zatim pao, prisjetio se očevidac.