Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Florida na udaru

Uragan Helena ubio više ljudi, u pet država vanredno: “Bježite prije nego bude kasno!”

Foto: X

“Imate vremena doći do skloništa, ali to morate učiniti sada”, rekao je na brifingu za novinare. “Svaka minuta koja prođe približava nas uvjetima koji će jednostavno biti preopasni za kretanje”

Najmanje tri osobe poginule su u nevremenu kada je uragan Helena pogodio SAD, za koji CNN navode da je najjači koji je ikad pogodio oblast Big Bend na Floridi.

Helena je sinoć stigla na sjeverozapad Floride kao oluja kategorije 4, prenio je AP.

Nacionalni centar za uragane u Miamiju saopštio je da je Helena sinoć pogodila obalu blizu ušća rijeke Ausila u oblasti Big Benda u Meksičkom zaljevu. Brzina vjetra kretala se 225 kilometara na sat.

Zbog Helene vlasti su izdale upozorenja o uraganima i poplavama koja su se proširila do sjeverne Georgije i zapadne Sjeverne Karoline.

Više od milion domova i preduzeća ostalo je bez struje na Floridi i više od 50.000 u Georgiji. Guverneri američkih saveznih država Floride, Georgije, Alabame, Karoline i Virginije proglasili su vanrednu situaciju u svojim državama.

Troje mrtvih

Jedna osoba je poginula na Floridi kada je saobraćajni znak pao njen automobil, a prijavljeno je da su dvije osobe poginule u južnoj Georgiji.

U planinama Sjeverne Karoline palo je i do 25 centimetara kiše.

Obilne kiše počele su da padaju, a vjetrovi su se pojačavali ranije u četvrtak u gradu Valdosti, u Georgiji, u blizini granice sa Floridom.

Dužnosnici su pozvali stanovnike na putu oluje da poslušaju naredbe o obveznoj evakuaciji ili će se suočiti s uvjetima opasnim po život.

-Odigrat će se scenarij koji se stvarno ne može preživjeti u obalnom području, rekao je direktor NHC-a Michael Brennan, s vodom koja može uništiti zgrade i nositi automobile.

Aerodromi u Tampi, Tallahasseeju i St. Petersburgu obustavile su rad u četvrtak. U gotovo cijeloj državi uvedeno je vanredno stanje. Oko 3500 vojnika Nacionalne garde mobilizirano je, a dodatnih 2000 dostupno je ako bude potrebno, prema guverneru Ronu DeSantisu.

Poziv na hitnu evakuaciju

On je upozorio stanovnike sjeverne Floride da se evakuiraju prije nego bude kasno.

-Imate vremena doći do skloništa, ali to morate učiniti sada, rekao je na brifingu za novinare.

-Svaka minuta koja prođe približava nas uvjetima koji će jednostavno biti preopasni za kretanje.

Helena je “jedan od najvećih uragana nad Meksičkim zaljevom ovog stoljeća”, rekao je stručnjak Michael Lowry.