Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Sastao se s Bidenom i Harris, a i sa Trumpom će: Velika želja Zelenskog ipak nije ispunjena

Foto: X

Neimenovani američki zvaničnik rekao je agenciji Reuters da Biden neće dati saglasnost Washingtona u vezi sa upotrebom američkih projektila za napad na mete koje se nalaze dublje na ruskoj teritoriji

Američki predsjednik Joe Biden rekao je danas na sastanku sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, u Bijeloj kući, da “Rusija neće pobijediti”.

-Ukrajina će pobijediti i bićemo uz vas sve vrijeme, rekao je Biden u obraćanju Zelenskom.

On je prethodno najavio više od osam milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, da bi toj zemlji pomogao u odbrani protiv ruske agresije.

“Uz Ukrajinu smo sada i u budućnosti”

Pomoć obuhvata prvu isporuku precizno navođenih kliznih bombi dometa do 130 kilometara, raketne sisteme “Patriot”, kao i municiju vazduh-zemlja.

-Stavljamo do znanja da smo uz Ukrajinu sada i u budućnosti, rekao je Biden na sastanku sa ukrajinskim predsjednikom.

Dodao je da će SAD nastaviti da pomažu Ukrajini da ojača poziciju na ratištu i da je naložio Pentagonu da rasporedi sav preostali novac za vojnu pomoć do kraja njegovog mandata u januaru.

-Sjedinjene Države su okupljale svijet da podrži ukrajinski narod u odbrani slobode od ruske agresije, a glavni prioritet moje administracije je bio da pružim Ukrajini podršku koja joj je potrebna da pobjedi, naveo je Biden.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je agenciji Reuters da Biden neće dati saglasnost Washingtona u vezi sa upotrebom američkih projektila za napad na mete koje se nalaze dublje na ruskoj teritoriji, što je bila velika želja Zelenskog prije odlaska u SAD.

Zajednički cilj

Zelenski je zahvalio na pomoći američkoj administraciji – rekavši da obuhvata važne odbrambene resurse.

“Iskoristićemo pomoć da postignemo zajednički cilj: pobjedu Ukrajine, pravedan i trajni mir i transatlantsku bezbjednost”, rekao je Zelenski na društvenoj mreži X.

Zelenski bi tokom susreta sa Bidenom u Bijeloj kući trebalo da predstavi svoj plan za pobjedu protiv Rusije.

Posle razgovora s Bidenom, Zelenski se sastao i sa potpredsjednicom SAD i demokratskim predsjedničkim kandidatom Kamalom Harris, koja je tokom susreta izjavila da su pozivi da Ukrajina ustupi dio teritorije Rusiji “opasni i neprihvatljivi”.

Kako prenosi agencija AP, njen komentar predstavlja kritiku sugestija republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa i njegovog kandidata za potpredsjednika, senatora JD Vancea, da bi Ukrajina trebalo brzo da sklopi sporazum o okončanju rata.

-To nisu prjedlozi za mir, već prijedlozi za predaju, kazala je Haris.

Pogoršani odnosi s Trumpom

Odnos Zelenskog i Trumpa dodatno je pogoršan ove sedmice, nakon što je republikanski predsjednički kandidat, umjesto da se sastane sa ukrajinskim predsjednikom, uputio kritike na njegov račun, navodi AP.

Tramp se požalio da SAD nastavljaju da daju milijarde dolara čovjeku koji odbija da sklopi sporazum o kraju rata.

Pre razgovora sa američkim predsjednikom, ukrajinski državnik se jučer sastao sa članovima Kongresa.

Proveo je više od sat vremena sa dvadesetak kongresmena iz redova republikanaca i demokrata, a imao je sastanak u Predstavničkom domu.

Senator Dick Durbin izjavio je da je Zelenski predstavio plan za pobjedu na Rusijom senatorima.

-Plan je prilično osnovan, Ukrajincima je potrebna podrška za napredovanje, to zahtjeva vojnu opremu i zalihe, rekao je član Kongresa iz redova Demokratske stranke.

Ukrajinski predsjednik je krajem 2022. najavio mirovni plan u deset tačaka za okončanje rata utemeljen na Povelji UN i međunarodnog prava, koji je Moskva odbacila.

Sastanak s Trumpom

Donald Trump sastat će se u petak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon više dana tokom kojih se govorilo da je taj susret malo vjerovatan.

Republikanski predsjednički kandidat najavio je susret koji bi se trebao održati u njegovom Trump Toweru u New Yorku.

Zelenski se nalazi u SAD-u kako bi sudjelovao na Općoj skupštini UN-a i jedan je u nizu stranih dužnosnika koji su se željeli sastati s Trumpom u posljednjim tjednima prije izbora 5. novembra.

Trumpova odluka da se sastane s ukrajinskim šefom države uslijedila je nakon nekoliko dana u kojima su dužnosnici kampanje i ljudi bliski bivšem predsjedniku naznačili da je takav sastanak malo vjerovatan.

-Kao što znate, Zelenski je zatražio susret samnom. Sastat ćemo se sutra oko 9,45 u Trump Toweru, rekao je na konferenciji za novinare.

Trump je više puta rekao da bi zaustavio rat Rusije i Ukrajine “u 24 sata”, ali nikada nije pojasnio na koji način.