Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik entiteta

Dodik se žalio zbog novca i hvalio Vučića: “Čekat ćemo novu političku elitu Bošnjaka”

Predsjednik RS Milorad Dodik odlikovao predsjednika Vlade Srbije Miloša Vučevića
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Predsjednik RS Milorad Dodik odlikovao predsjednika Vlade Srbije Miloša Vučevića

Predsjednik bh. entiteta je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sastanka sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem, istakao da “međuentitetska linija u BiH nikada neće biti ukinuta”

Predsjednik entiteta Milorad Dodik izjavio je danas da se u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije mora uvažavati centralna uloga RS-a.

-Želimo i imamo dobru saradnju sa Srbijom, kao i da budu riješena sva pitanja. Tu je riječ o pitanju granice Srbije i BiH, a RS o ovome ima identičan stav kao Srbija. Moraćemo čekati neku novu političku elitu Bošnjaka koja će shvatiti da je interes ovoga naroda izgradnja auto-puta prema Srbiji kako bi sunarodnicima u Sandžaku obezbijedili dobru komunikaciju, rekao je Dodik.

Predsjednik bh. entiteta je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sastanka sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem, istakao da “međuentitetska linija u BiH nikada neće biti ukinuta”.

Hvalio Vučića i kritikovao Centralnu banku BiH

-Stalno objašnjavamo šta su normalni odnosi. BiH ne postoji bez RS u teritorijalnom i političkom smislu bez obzira ko šta govorio. Predstavnici Bošnjaka žele da sruše sve mostove, umjesto da ih gradimo, Dodikova je teorija.

On je podsjetio da su svi depoziti Centralne banke BiH nalaze u Deutsch Bank.

-Centralna banka BiH ne podržava finansijske operacije i projekte koje su od bilo kog značaja. Više od šest milijardi eura iznos je depozita, a BiH nema uticaj na ovo, što znači da smo eksploatisani i time pokušavaju da ostvare politički uticaj. To je usmereno protiv RS-a, rekao je Dodik.

On je naglasio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na “pijedestal odlučivanja vratio pitanje Kosmeta, ali i da ekonomski razvija svoju zemlju”.

-Srbija je danas postala politički i ekonomski gigant i želimo da se tome priključimo. Drago mi je što se vidi želja u ovoj zemlji da podrži projekte u Republici Srpskoj. Niko ništa neće moći da zaustavi kada je riječ o zajedničkim projektima RS-a i Srbije”, zaključio je Dodik, prenijela je Srna.