Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obraćanje u New Yorku

Bećirović u Vijeću sigurnosti UN-a ponovo upozorio na opasnost “svesrpskog sabora”

Foto: UN

Naša poruka je kristalno jasna: umjesto obnove velikodržavnih politika, okrenimo se ekonomskom razvoju i saradnji. To je naš zajednički interes”, zaključio je u svom govoru Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović obratio se danas na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku u okviru debate o temi “Maintenance of international peace and security – Leadership for peace”.

Mnogi izazovi

U svom izlaganju Bećirović je još jednom naglasio da je savremeni svijet suočen s novim geopolitičkim, geoekonomskim, geoenergetskim, sigurnosnim, demografskim i drugim izazovima.

“Svjedočimo najsloženijem vremenu u historiji ljudske civilizacije. Živimo u najranjivijem razdoblju, u kojem nas politička ili neka druga pogreška mogu dovesti do rata katastrofalnih razmjera. Novi globalni izazovi multipolarne rekonfiguracije svijeta zahtijevaju ozbiljne odgovore. Naša je dužnost boriti se za mir”,kazao je u uvodu Bećirović.

Poručio je da svi u Bosni i Hercegovini smatraju da je mir najviša vrijednost i temeljni uslov za progres čovječanstva.

Foto: UN

“Mir nije samo koncept koji treba shvatiti kao odsutnost oružanog sukoba. On zahtijeva dublje razumijevanje, ne samo na međunarodnom, nego i na nacionalnom nivou. Zajedno gradimo kulturu mira”, poručio je.

Jačanje kulture mira

Ističe da bez afirmacije i jačanja kulture mira, čovječanstvo teško može preživjeti.

Kultura mira je skup vrijednosti, stavova i načina života utemeljenih na:
– poštovanju života,
– promoviranju svih ljudskih prava,
– promoviranju nenasilja,
– i poštovanju načela suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država.

Stoljeće mira

Upitao je da li su naučene temeljne historijske lekcije nakon Drugog svjetskog rata?

“Ovdje, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, posebno upozoravam na opasnost nedavno održanog tzv. svesrpskog sabora u Beogradu. Deklaracija usvojena na ovom panetničkom saboru flagrantno ugrožava nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, kao i nekih drugih država u Jugoistočnoj Evropi. Također, Deklaracija tzv. svesrpskog sabora je suprotna međunarodnom pravu i predstavlja krajnje opasnu politiku, s nesagledivim konsekvencama. Uspostavljanje panetničkih sabora je prijetnja miroljubivoj i ravnopravnoj saradnji među državama članicama UN-a”, upozorio je Bećirović.

Na kraju je naglasio da svi odlučimo da ovo bude stoljeće mira, a ne stoljeće novih tragedija.

“Bosna i Hercegovina je preživjela, tokom 1990-ih godina, brutalnu agresiju, genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine. Zbog toga, moja država posebno cijeni mir i slobodu. Također, Bosna i Hercegovina aktivno doprinosi afirmaciji mira i miroljubivih odnosa među državama. Naša poruka je kristalno jasna: umjesto obnove velikodržavnih politika, okrenimo se ekonomskom razvoju i saradnji. To je naš zajednički interes”, zaključio je u svom govoru Bećirović.