Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Široki Brijeg

Program “U fokusu” 25. MFF-a donosi 12 dokumentarnih filmova

Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade

Dvanaest kratkih dokumentarnih filmova, po izboru festivalskog selektora Zdravka Mustaća, Mediteran Film Festival (MFF) prikazat će u programu “U fokusu”.

Hrvatska rediteljica Ana Hušman u filmu “Radije bih bila kamen” kroz protagonistkinju Malu Jelu prepričava događaje koji su obilježili generaciju i odredili budućnost krajolika Like, zanemarenog i slabo naseljenog dijela Hrvatske, saopćeno je iz MFF-a.

Portret jednog razreda dječjeg vrtića u pariškom predgrađu Montreuilu gledamo u dokumentarcu “Boje djetinjstva”, francuskog reditelja Alexandrea Labarussiat.

Priču još jedne hrvatske rediteljice, Barbare Babačić, gledamo u filmu “Srebrne”, intenzivnom portretu bolivijskih žena koje žive mizeran život unutar rudarske zajednice pokraj grada Potosija.

Luigi Cuomo italijanski je reditelj koji u filmu “Dispneja” prikazuje trenutke u životu koji vas zbliže s drugom osobom na dubok i instinktivan način, posebno u odnosu otac-sin.

Iz Španije, čija produkcija i dominira u ovoj selekciji, gledamo film rediteljice Elaine Sier “Katalipsi” – policajca koji se infiltrira u društvene i skvoterske pokrete u Barceloni, ali nestaje bez traga, odnoseći sa sobom njihovu najdragocjeniju stvar – intimu.

Još jedan španski film rediteljice Tamare Garcia Iglesias “Luđakinje na tavanu” kroz analogni odabir glumaca istražuje prikaze ludila u nijemim filmovima 20-ih i 30-ih godina.

Iz ove zemlje u programu je i nagrađivani dokumentarac o zlostavljanju u djetinjstvu “Kvarc 7:11” reditelja Daniela Ortiza Entrambasaguasa.

Nizozemsko-italijanska produkcija donosi “Grad pjesnika”, rediteljice Sare Rajaei, dok nas još jedan španski dokumentarac rediteljice Leire Egana naziva “Hodanje” vodi u lagano planinarenje kroz tri šetnje po Baskiji.

Iz Turske dolazi film “Između delikatnog i nasilnog” rediteljice Şirin Bahar Demirel koji zamišlja otkopavanje traumatičnih sjećanja koja nisu uključena u porodične albume.

“Pekač sardina” zaokupio je španskog reditelja Adriana Ordoneza, dok je “Diorama” u fokus italijanske rediteljice Elene Conti stavila odrastanje na otoku kao što je Sardinija, koje se čini skoro kao da živite unutar diorame.

Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

Podsjećamo, 25. Mediteran Film Festival bit će održan od 8. do 12. oktobra u Širokom Brijegu.

Dvadeset dokumentarnih filmova – deset dugometražnih i deset kratkih, po izboru selektora Zdravka Mustaća, naći će se u takmičarskom programu.