Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donesena presuda

Zbog smrti Amire Selimović UKC Tuzla članovima porodice mora platiti po 20.000 KM

ukc tuzla pacijenti cekaonica
Foto: Screenshot/ YouTube
Ilustracija

Prema riječima porodice, Amira je tada doživjela infarkt, te su joj nakon što ju je hitna pomoć transportovala u UKC tamošnji doktori dali injekciju za stomačne tegobe i infuziju nakon čega su je, poslali kući da ode u toalet i naspava se

Općinski sud u Tuzli donio je presudu u parničnom postupku koji se odnosi na smrt pacijentice Amire Selimović iz 2021. godine koja je nakon pregleda u UKC-u vraćena kući gdje je preminula. 

Presudom je Općinski sud u Tuzli obavezao Univerzitetsko-klinički centar Tuzla da tužiteljima, odnosno članovima porodice isplati naknadu u ime nematerijalne štete u iznosu od po 20.000 KM.

“Tuženi je obavezan tužiteljima nadoknaditi nematerijalnu štetu zbog smrti pacijentice S.A., koja je kao pacijent bez adekvatno, ispravno i sveobuhvatno pružene zdravstvene usluge iz Prijemne ambulante Klinike za interne bolesti vraćena kući i ostavljena bez ljekarskog i medicinskog nadzora i pomoći, te je neposredno nakon otpusta preminula u svojoj kući”, saopšteno iz Općinskog suda nakon donesene presude koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe.

Poslali je da ode kući i naspava se

Porodica Selimović je vodila parnični postupak protiv UKC Tuzla i ljekara Alme Halilbašić i Mithada Hajdera koje terete da su odgovorni za smrt njihove supruge i majke Amire Selimović. 

Prema riječima porodice, Amira je tada doživjela infarkt, te su joj nakon što ju je hitna pomoć transportovala u UKC tamošnji doktori dali injekciju za stomačne tegobe i infuziju nakon čega su je, poslali kući da ode u toalet i naspava se.

Nažalost, suprug i sin su na instrukciju ljekara Amiru dovezli kući, a nedugo poslije ona je preminula.