Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nije uvijek umor

Tamni kolutovi ispod očiju mogu da budu znak zdravstvenih problema

tamni kolutovi oci
Foto: Screenshot/ TikTok

Stručnjaci objašnjavaju da se ove promjene u boji kože nazivaju periorbitalna hiperpigmentacija

Većina nas povezuje tamne kolutove ispod očiju sa nedostatkom sna. Kada ne spavamo dobro nekoliko noći, podočnjaci su gotovo neizbježni i često su razlog zašto nam ljudi govore da izgledamo umorno. Međutim, umor nije uvijek glavni krivac za pojavu podočnjaka.

Tamni kolutovi se mogu pojaviti iz više razloga: starenje, naprezanje očiju zbog gledanja u ekran, pušenje, pa čak i genetika – sve ovo može doprinijeti tamnim podočnjacima. Kod naprimer, nekih ljudi, tanka koža na donjim kapcima dodatno naglašava tamne krugove, prenosi Index.hr.

Međutim, podočnjaci mogu biti i znak nečeg ozbiljnijeg. Na TikToku, studentica medicine je podijelila svoje iskustvo kada je njen dermatolog otkrio da njeni podočnjaci nisu nastali zbog lošeg sna, već zbog alergija.

„Rekao mi je da su podočnjaci uzrokovani začepljenim krvnim sudovima koji proizvode pigment“, rekla je ona na snimku.

@lovesss_youu24 My blood literally pools under my eyes🤦🏼‍♀️ and basically my whole life i thought i didnt have allergies #allergicshiners #darkcircles #darkcirclesundereyes #allergies #dermatology #spoonie #chronicillness ♬ original sound – lovesss_youu24

Stručnjaci objašnjavaju da se ove promjene u boji kože nazivaju periorbitalna hiperpigmentacija. One su uzrokovani začepljenjem nosa i sinusa, a mogu biti izazvani alergijama kao što su polenska groznica, alergije na prašinu ili čak određene vrste hrane. Međutim, važno je napomenuti da se ne razvijaju kod svih tamni podočnjaci koji imaju alergije. Podočnjaci će se češće pojaviti ako alergije utiču i na oči.

Pored podočnjaka, alergije mogu izazvati i druge simptome kao što su suzenje ili svrab očiju, svrab u grlu, začepljenost nosa, pritisak u sinusima ili curenje iz nosa. Ako prepoznate ove simptome kod sebe, vaši podočnjaci mogu biti povezani sa alergijama, a ne umorom.

Ako se borite sa tamnim krugovima ispod očiju i sigurni ste da dovoljno spavate, možda bi bilo od pomoći razmotriti druge potencijalne uzroke kao što su alergije ili stres. Pored toga, ako imate druge simptome kao što su začepljen nos ili svrab u očima, posjeta dermatologu ili alergologu mogla bi vam pomoći da otkrijete pravi uzrok vaših podočnjaka i ublažite stanje.