Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fleksibilno i brzo

Bez kartice i gotovine: U Njemačku stiže novi način plaćanja

Foto: Damir Begović / Fokus.ba

Fleksibilnost i brzina u poređenju s drugim načinima plaćanja ovdje su odgovarajuće veće. Osim toga, ovaj proces plaćanja je i sigurniji.

U Njemačku stiže novi način plaćanja koji kupcima otvara potpuno nove mogućnosti. Novu opciju plaćanja koriste samo rijetki, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

Sve traje nekoliko sekundi

Sve više ljudi radije plaća digitalno i karticama nego gotovinom. Sada u Njemačku dolazi novi način plaćanja “Click and Pay” koji će okrenuti financijske transakcije naglavačke.

Tu je potpuno novi način plaćanja koji sada omogućuje plaćanje računa u samo nekoliko sekundi. To je unosno i sigurno u isto vrijeme, posebno za kupce, prenose njemački mediji.

Fokus nije na maloprodaji, već na online trgovinama. U novom načinu plaćanja sada sudjeluje 15.000 trgovaca, a uskoro će ih biti i više. Skepticizam onih koji prvi put plaćaju s “klikni i plati” (eng. “Click and Pay” ) vjerovatno će biti velik.

Uglavnom, pružatelji usluga žele postati konkurencija PayPalu. Podaci o računu se pohranjuju, a iznos se zatim automatski tereti s računa u roku od nekoliko dana. Uz “klikni i plati” još je lakše, javlja Fenix.

Korisnici koji žele plaćati na ovaj način trebaju samo svoju e-mail adresu. Nakon kupnje potvrđujete odgovarajući način plaćanja i kupovina je završena.

Za novi način plaćanja i dalje je potrebna registracija. To vam omogućuje, na primjer, autorizaciju plaćanja određenog iznosa. Ovo je namijenjeno za sprječavanje prijevarnih radnji, navode njemački mediji.

Siguran način plaćanja

U principu, mnogi renomirani dobavljači već učestvuju u procesu plaćanja, kao što su Media Markt, Saturn, Lidl i Kaufland. Posljednja dva navedena učestvuju u procesu plaćanja putem svoje online trgovine.

Fleksibilnost i brzina u poređenju s drugim načinima plaćanja ovdje su odgovarajuće veće. Osim toga, ovaj proces plaćanja je i sigurniji. Stoga se može pretpostaviti da će mnogi kupci isprobati “Klikni i plati” u sljedećih nekoliko sedmica i mjeseci.