Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

la liga

Real Madrid ima veliki problem zbog novog pravila, Ancelotti: “Pošteno ili ne, moramo se naviknuti”

carlo ancelotti real madrid alaves
FOTO: Screenshot
S utakmice Real Madrid - Alaves: Carlo Ancelotti je svjestan problema u koje upadaju njegovi igrači

Samo u posljednje dvije utakmice u La Ligi (Alaves i Espanyol) Real Madrid, odnosno njegovi igrači su dobili čak sedam žutih kartona zbog “nesportskog ponašanja”

Real Madrid ogorčen je na sudije. Nisu u pitanju dosuđeni ili nedosuđeni penali niti sumnjive odluke sudije. Veliki problem su žuti kartoni zbog protesta, koje igrači Carla Ancelottija ove sezone dobijaju u velikom obimu, piše Marca.

Zvuči nevjerovatno, ali čak devet od 15 žutih kartona koje je Real Madrid dobio u La Ligi ove sezone su kartoni zbog protesta nakon sudijskih odluka. Da je to izuzetno pretjeran postotak u odnosu na prošlu sezonu, pokazuje i podatak da su Madriđani prošle sezone od 72 žuta kartona, samo 14 dobili zbog prigovora sudijama.

Espanyol i Alaves – sedam žutih zbog “nesportskog ponašanja”

Samo u posljednje dvije utakmice u La Ligi (Alaves i Espanyol) igrači Real Madrida su dobili čak sedam žutih kartona zbog “nesportskog ponašanja” (protesti kod sudija). Rekorder je ove sezone Vinicius Junior koji već uspio zaraditi tri žuta kartona zbog prigovora.

Protiv Alavesa žuti karton je zaradio i Luka Modrić zbog prigovora, iako je nosio kapitensku traku u tom trenutku. To je posebno razbjesnilo Madriđane.

Carlo Ancelotti, koji je se već požalio zbog kartona viđenih nakon utakmice protiv Espanyola, samokritičan je:

“Moramo se naviknuti na novo pravilo i ništa više. Moramo se prestati buniti i to je to. Pošteno ili nepošteno, moramo se prilagoditi. Rekao sam da mislim da su žuti kartoni koje je sudija nama dao zbog protesta pretjerani, ništa više”, kazao je Ancelotti.

“Sad ja moram učiniti svoje da to izbjegnemo u budućnosti, i ništa više. Nema problema. Moramo procijeniti i analizirati pitanje žutih zbog protesta i to ćemo uraditi između sebe”, kazao je Ancelotti i potom još jednom potcrtao šta ga je najviše naljutilo:

“Ali, žuti karton kapitenu Modriću, koji ima pravo prigovoriti?!”

Kako glasi nova preporuka sudijama u La Ligu

Uoči početka nove sezone igrači u Španiji su upoznati s novom preporukom koju su dobile sudije, a ona kaže: “Ne smije se dopustiti nijedna gesta (igrača) koja će do navijača doći kao kritika dosuđene odluke’. Drugim riječima, nogometaš se ne smije buniti protiv odluka sudije na utakmici, barem ne na način da navijači primjete da osporava sudijsku odluku.

Igrači se žale zbog nedostatka empatije sudija prema situaciji u kojoj se nalaze igrači, koji izražavaju svoje osjećaje gestama dok im otkucaji srca rastu.

“Svi na terenu su jako uzbuđeni i moramo razumjeti igrača i to malo smanjiti. U ove dvije utakmice protesti su se više kažnjavali nego prekršaji. Mi smo protiv Alavesa već imali dva kartona bez ijednog prekršaja, a oni s 10 prekršaja nisu imali niti jedan. Mislim da je to nešto što bi trebalo sagledati, ali razumijem da će se sve popraviti”, rekao je Lucas Vazquez nakon utakmice Real Madrid – Alavés (3:2).

tabela la liga
FOTO: Screenshot
Real Madrid ima bod manje od Barcelone i utakmicu više