Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba otkriva

Nova afera u Ministarstvu sigurnosti: SIPA istražuje lažno službeno putovanje

Foto: Arhiv
Ljubomir Kuravica, Nenad Nešić i Samir Rizvo

SIPA prikupila dokumentaciju, a Tužilaštvo BiH formiralo predmet. Donosimo detalje ko je kome slao poziv za putovanje u Beč

U Ministarstvu sigurnosti BiH na pomolu je nova afera, a tiče se zloupotreba oko službenih putovanja, otkriva Fokus. Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdili su za naš portal da provjeravaju navode vezano za prijavu o zloupotrebi položaja koji se odnose na glavnog inspektora Ministarstva odnosno rukovodioca inspektorata Ljubomira Kuravica.

Potvrđeno nam je da su službenici SIPA-e u proteklim danima boravili u Ministarstvu sigurnosti BiH gdje su prikupljali dokumentaciju u vezi s ovim slučajem.

Pozivno pismo

-U skladu sa rezultatima odnosno ovisno o prikupljenim informacijama donijet će se dalje odluke. Ukoliko se potvrde informacije o zloupotrebi položaja, SIPA će dalje postupati prema Tužilaštvu BiH ili drugom nadležnom tužilaštvu – kazala nam je glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

Iz Tužilaštva BiH za Fokus je potvrđeno da su krajem juna dobili anonimnu prijavu u vezi s ovim slučajem te da su formirali predmet. Više informacijama nam nisu mogli dati.

Kako saznaje Fokus, u prijavi je navedeno da je počinjena zloupotreba kod realizacije praktično nepostojećeg službenog putovanja Kuravice u Beč. Putovanje je u skladu s resursima Ministarstva sigurnosti realizovano, ali je ono, prema prijavi, bilo privatnog karaktera.

Nacrt odluke o imenovanju Kuravice u odbor za policijske službenike

Kako nam je više izvora potvrdilo, pozivno pismo za službeni put Kuravice u Beč, stiglo je od Samira Rizve, donedavnog pomoćnika ministra sigurnosti BiH. Prema prijavljenim navodima poziv je stigao s privatnog Yahoo maila Rizve koji je u to vrijeme još uvijek bio službenik Ministarstva i koji je boravio u Sarajevu, a ne u Beču. Nadalje, prema informacijama koje provjerava SIPA, realizaciju službenog putovanja Kuravice čak je odobrio ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Inače, Rizvo je zajedno s Nešićem, o čemu je Fokus u proteklim mjesecima u više navrata pisao, jedna od prijavljenih osoba u vezi sa zloupotrebama projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, teškog desetak miliona KM, a koji u našoj državi finansira EU.

Riječ je o, također, aktivnom predmetu u Tužilaštvu BiH koje provjerava navode o ovim zloupotrebama.

Također, i Evropski ured za borbu protiv prevara (European Anti-Fraud Office – OLAF) formirao je predmet u vezi s netransparentnim trošenjem sredstava EU u Ministarstvu sigurnosti BiH, o čemu smo također izvjestili.

Treba naglasiti da je Rizvo u međuvremenu postao uposlenik UNODC-a (Ured za droge i kriminal UN-a) te je, o čemu smo također pisali pronašao zaposlenje u UN-ovoj organizaciji u Kijevu (Ukrajina).

Šta kažu iz Ministarstva

Kada je riječ o Kuravici, slučajno ili ne, prema sačinjenom nacrtu odluke on bi uskoro uz odobrenje ministra Nešića trebao biti imenovan za člana Odbora za žalbe policijskih službenika BiH, čime bi na ovoj poziciji naslijedio upravo Rizvu.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH, odgovarajući na upit Fokusa, naveli su da je postupanje istražnih organa po anonimnim ili drugim prijavama dio njihovih svakodnevnih aktivnosti.

-Ministarstvo sigurnosti BiH podržava rad policijskih agencija u njihovim aktivnostima na otkrivanju i spriječavanju bilo kakavih zloupotreba i krivičnih djela. Također, i u slučajevima koji se odnose na uposlenike ili djelokug rada ove institucije, pružamo maksimalnu saradnju u smislu omogućavanja pristupa, uvida ili dostavljanja tražene dokumentacije. Ne možemo komentirati ili davati informacije o bilo kojem pojedinačnom slučaju, s obzirom da se kod takvih prijava vrši provjera i prikupljanje dokumentacije, na osnovu kojeg se naknadno utvrđuje da li ima bilo kakvog oblika krivičnog djela ili eventualnih zloupotreba – naveli su u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Također, obratili smo se i Rizvi kao i Kuravici da daju svoj komentar o navedenom slučaju, no njihove odgovore do zaključenja teksta nismo dobili. Ukoliko ih dobijemo naknadno ćemo ih objaviti.