Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Top lista

Quentin Tarantino otkrio pet najdražih filmova svih vremena

quentin tarantino
Foto: Screenshot/ YouTube

Bilješku je navodno napisao rukom te je dao magazinu Empire

Quentin Tarantino nije samo jedan od najomiljenijih reditelja današnjice već i jedan od najcjenjenijih.

Njegov se glas u filmskoj industriji smatra vrlo značajnim, a svoje brojne klasike snima već gotovo 30 godina.

Kad neko spomene svoje omiljene filmove, vrijedi slušati – a kad to učini majstor poput Tarantina, jednostavno moramo obratiti pažnju. Njegovi omiljeni filmovi fantastična su mješavina starijih klasika, omiljenih blockbustera i nekih manje poznatih naslova.

Tarantino je 2008. godine sastavio ovu listu svojih najdražih filmova, a bilješku je navodno napisao rukom te je dao magazinu Empire. Evo što se našlo na popisu.

Ralje (Steven Spielberg, 1975.)

Tarantino smatra da film Jaws predstavlja vrhunac napetosti i preživljavanja na moru. Istaknuo je da je reditelj iskoristio sve svoje vještine kako bi stvorio osjećaj straha i uzbuđenja, što mu je i uspjelo.

Pet grobova do Kaira (Billy Wilder, 1943.)

Ovaj film našao se na Tarantinovom popisu zbog svoje sposobnosti da ispriča fantastičnu priču o ratu i preživljavanju. Priča prati britanskog vojnika koji se mora prerušiti u konobara dok planira ubiti svog neprijatelja, prije nego što shvati da se njegova tajna uloga može bolje iskoristiti.

Unfaithfully Yours (Preston Sturges, 1948.)

Prema Tarantinu, ovaj film o muškarcu koji želi osvetu nakon što posumnja da mu je supruga nevjerna pravi je primjer kinematografske izvrsnosti. Tarantino je jednom priznao da se nakon gubitka na Oscarima smiri kad se sjeti da je Preston Sturges “možda bolji pisac od svih koji su ikad pobijedili, a on nije osvojio ništa”.

Carrie (Brian De Palma, 1976.)

Radnja ovog filma prati siromašnu Carrie, mladu djevojku koju su maltretirali, a dobija nadnaravnu moć koja joj omogućuje da uništi sve u svom vidokrugu. Ovaj zapanjujući horor oblikovao je način na koji Tarantino pristupa nasilju u svojim filmovima. “Kad se kao reditelj baviš nasiljem, zapravo si kažnjen za dobro obavljen posao”, rekao je.

Pandorina kutija (G. W. Pabst, 1929.)

Pandorina kutija vizualno je zapanjujući film, stoga nije iznenađenje što se našao na Tarantinovoj listi. Priča o usponu i padu mlade žene čija seksualna priroda izaziva nasilje kod onih oko nje savršeno odgovara Tarantinovim interesima.