Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nasilan incident

Kurti: Srbija je odgovorna za teroristički napad u Banjskoj 

Kosovski premijer Albin Kurti
Foto: Screenshot
Albin Kurti

Kosovo je za napad, koji je okarakteriziralo kao teroristički, optužilo Srbiju i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, što službeni Beograd negira iako se sumnja da se svi osumnjičenici, među kojima ima i državljana Kosova, nalaze u Srbiji.

Kosovski primjer Albin Kurti optužio je u utorak Srbiju da je financirala teroristički napad paravojne formacije Srba u selu Banjska na sjeveru Kosova u kojem je prije godinu dana poginuo kosovski policajac te tri napadača.   

Posjetio porodicu ubijenog policajca

Kurti je tim povodom posjetio porodicu ubijenog policajca Afrima Bunjaka te istakao kako je Srbija odgovorna za organizaciju napada i zatražio međunarodnu pomoć kako bi učesnici terorističkog napada bili izvedeni pred lice pravde.

“Snage koje je finansirala Srbija, paravojska koja je imala mnogo više oružja, posramljene su pobjegle, ostavile svoje mrtve i ranjene, a danas se skrivaju u Srbiji jer znaju da su izgubile bitku s našom zemljom. Treba naglasiti da je Srbija odgovorna, stoga Srbija mora dati odgovore i u ovom trenutku tražimo pomoć međunarodnih faktora”, rekao je Kurti, prenose Reporteri.net.

U pucnjavi koja je uslijedila nakon što su se naoružani Srbi zablokirali u pravoslavnom samostanu ubijena su trojica naoružanih srpskih napadača i kosovski policajac a ostali napadači pobjegli su u Srbiju pješice kroz brda, ostavljajući iza sebe automobile natovarene oružjem, municijom i eksplozivom.

Iz EU traže procesuiranje odgovornih

Glasnogovornik Evropske unije (EU) Peter Stano ponovo je u utorak pozvao na brzo procesuiranje osoba odgovornih za oružani napad u Banjskoj.

“Godinu dana nakon napada u Banjskoj, EU ponavlja svoj poziv na brzo procesuiranje odgovornih i ponovno potvrđuje svoju predanost pravdi i odgovornosti. To je podsjetnik na potrebu kontinuiranih napora za očuvanje sigurnosti i unapređenje normalizacije odnosa između Kosova i Srbije “, napisao je Stano na platformi X.

Kosovo je početkom septembra podiglo optužnice protiv 45 osoba osumnjičenih za terorizam, gotovo godinu dana nakon oružanog napada a kosovska policija došla je do saznanja da je oko 80 naoružanih napadača ušlo u Kosovo iz Srbije u oklopnim vozilima.

Eparhija raško-prizrenska od jučer je za posjetitelje zatvorila samostan u Banjskoj i to kako su naveli iz sigurnosnih razloga i radi očuvanja mira ne spominjući oružani napad koji se dogodio na današnji dan no kosovska predsjednica Vjosa Osmani podsjetila je kako sloboda nema cijenu te da će Kosovo ostati nedjeljivo.

“Na današnji dan prije godinu dana, narednik Afrim Bunjaku podnio je najveću žrtvu – heroj koji nas je podsjetio na nešto što znamo generacijama: ova zemlja, naša zemlja, naš je vječni dom. Sloboda nije nešto što uzimamo zdravo za gotovo; to je nešto što branimo, bez obzira na cijenu”, napisala je predsjednica Kosova na platformi X.

Radoičić preuzeo odgovornost

Teroristički napad u Banjskoj najnasilniji je incident otkako je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost a koji je doveo do novih napetosti u ionako narušenim odnosima između Prištine i Beograda.

Odgovornost za taj napad preuzeo je Milan Radoičić, vođa paravojne grupe i nekadašnji vodeći političar kosovskih Srba, koji živi u Srbiji, a koji je također priznao da je učestvovao u oružanom napadu.

Kosovo je za napad, koji je okarakteriziralo kao teroristički, optužilo Srbiju i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, što službeni Beograd negira iako se sumnja da se svi osumnjičenici, među kojima ima i državljana Kosova, nalaze u Srbiji.