Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cirkus

VAR tehnologija u rukama bh. sudija bi mogla postati kobna za naš fudbal

zeljeznicar zrinjski
FOTO: Screenshot

Nažalost, iste one sudije zbog kojih smo se toliko radovali VAR-u, sada sjede i u VAR sobama

Na evropskim fudbalskim terenima VAR tehnologija u većini slučajeva otkriva greške sudija tokom utakmice, i to mahom greške koje i nije baš lako primjetiti “na prvu”, odnosno uživo na terenu. Ima slučajeva i kada VAR tehnologija na evropskim terenima sugerira i čudne odluke. Ali takvi slučajevi su u manjini.

No, čini se da je na bh. fudbalskim terenima situacija potpuno drugačija. VAR u većini slučajeva služi da pokrije katastrofalne, nerijetko i sramotne odluke koje suci na utakmicama Premijer lige BiH donose na terenu.

Start za zatvora nad Anđušićem

Kako sezona odmiče, tome svjedočimo sve češće. Najbolji primjer toga je proteklo kolo. Dovoljno je navesti samo dva praktično najjača susreta, derbija kola. U Banjoj Luci je fudbaler Sarajeva Nemanja Anđušić zadobio teške tjelesne povrede! Prema posljednjim informacijama, pokidani su mu ligamenti, stradalo je i koljeno i zglob. Crne prognoze kažu da ga neće biti na terenu minimum dva mjeseca ukoliko bude imao sreću da izbjegne operativni zahvat! Svi koji su gledali utakmicu, vidjeli su da je to bio “start za zatvora”. Nije to vidio niti jedan od trojice sudija na terenu. A, ni sudijama u VAR sobi (Miloš Gigović) nije bilo sporno što je za pogibeljni start Bobana Nikolova nad Anđušićem, glavni sudija Frano Jelić dao samo žuti karton! Imao je Jelić mnogo diskutabilnih odluka na spomenutom meču, mahom na štetu gostiju. No, iz VAR sobe su mu svojski čuvali leđa.

Šta je na snimci, nebitno je, bitno je šta sudija “vidi”

Da VAR tehnologija u rukama bh. sudija postaje polako najveći cirkus, svjedočili smo malo kasnije istog dana, u drugom derbiju kola, onom na Grbavici između Željezničara i Zrinjskog. U finišu meča, pri vodstvu gostiju Mario Tičinović i nogama i rukama ruši Martina Mirčevskog u kaznenom prostoru, no to Aleksandar Njegomirović a ni njegovi pomoćnici na terenu “ne vide”. Nepisano pravilo u bh. fudbalu sve je očitije; što je greška sudije na terenu veća, veća je vjerovatnoća da je asistencija VAR tehnologije neće ispraviti. Tako je i bilo. U VAR sobi je sjedio Ermin Sivac.

Rak rana bh. fudbala, jasno je, nije izliječena uvođenjem VAR-a, niti je lijek na vidiku. Sudije u Premijer ligi BiH, očito je, nisu spremne prepustiti fudbalerima da pošteno, na terenu, kroje rezultate i tabelu. No, za razliku od prethodnih sezona, u tom sada, po svemu sudeći, imaju i dodatnu pomoć – iz VAR sobe. Što bi se moglo pokazati kobnim po naš fudbal.

Nažalost, iste one sudije zbog kojih smo se toliko radovali VAR-u, sada sjede i u VAR sobama.