Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada ks

Formiran Savjet Ministarstva za visoko obrazovanje Kantona Sarajevo

savjet ministarstva
FOTO: Vlada KS

Djelovanje Savjeta obuhvata redovnu analizu postojećih obrazovnih programa i nastavnih planova u cilju identifikacije slabosti i predlaganja neophodnih reformi

Konstituirajuća sjednica Savjeta Ministarstva za visoko obrazovanje Kantona Sarajevo održana je danas, a usvajanjem Poslovnika o radu Savjeta stvoreni su formalni uslovi za njegov rad.

Za predsjedavajućeg Savjeta izabran je Emir Agić, dok je za zamjenicu predsjedavajućeg imenovana Amira Kekić. 

Ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih KS Adna Mesihović naglasila je važnost današnjeg konstituisanja Savjeta, koji će igrati ključnu ulogu u kreiranju politika i strategija koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. 

adna_mesihovic
FOTO: Fena
Ministrica Adna Mesihović

 – Konstituisanje Savjeta ministarstva za visoko obrazovanje predstavlja važan korak ka unapređenju našeg obrazovnog sistema. Vjerujem da će Emir Agić i Amira Kekić, zajedno s ostalim članovima Savjeta, svojim znanjem i iskustvom doprinijeti kreiranju politika koje će osigurati da naše visoko obrazovanje bude u skladu s globalnim standardima i potrebama tržišta rada – istakla je Mesihović.

Djelovanje Savjeta obuhvata redovnu analizu postojećih obrazovnih programa i nastavnih planova u cilju identifikacije slabosti i predlaganja neophodnih reformi. Savjet će podržavati razvoj inovativnih pristupa u nastavi, istraživanjima i upravljanju univerzitetima, podržavati integraciju novih tehnologija u obrazovni proces, te raditi na unapređenju infrastrukture, uslova rada i obrazovanja za studente i akademsko osoblje. 

Kroz podsticanje saradnje s međunarodnim obrazovnim institucijama, Savjet će omogućiti razmjenu znanja i primjenu najboljih svjetskih praksi u domaćem obrazovnom sistemu, čime se dodatno podstiče modernizacija i konkurentnost visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Vlade KS.