Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

primjer s ep

UEFA promijenila pravilo o igranju rukom

cucurella

Tu je trebalo dosuditi penal, navedeno je u dokumentu koji su dobili svi evropski suci

Sudije pod okriljem UEFA-e ubuduće će igranje rukom kakvo se dogodilo na utakmici Njemačke i Španije (pri rezultatu 1:1) u četvrtfinalu Evropskog prvenstva sankcionirati jedanaestercem. Podsjetimo, engleski sudac Anthony Taylor nije dosudio penal za Njemačku. Španija je prošla golom Mikela Merina iz 119. minute, no Nijemci su bili bijesni zbog odluke Taylora.

UEFA motivirana situacijom s EP promijenila pravilo

Nijemac Jamal Musiala tukao je po golu s vrha šesnaesterca, a lopta je na putu prema vratima u ruku pogodila braniča Španije Marca Cucurellu. Engleski sudac Anthony Taylor nije sudio ništa, a ni VAR soba se nije oglasila. Tada su suci smatrali kako nije bilo elemenata za penal, no ubuduće će ovakve situacije biti drugačije tretirane, i to u korist ekipe koja je u napadu. Odlučila je tako UEFA-ina sudijska komisija, motivirana baš Cucurellinom i Musialinom situacijom.

“Prema najnovijim smjernicama UEFA-e, kontakt ruke i lopte koji zaustavlja udarac na gol treba strožije kazniti i u većini slučajeva dosuditi kaznu, osim ako je ruka odbrambenog igrača preblizu tijelu ili u kontaktu s tijelom. U ovom slučaju defenzivac (Cucurella) rukom, koja nije preblizu tijela, zaustavlja udarac na gol čineći sebe većim.”

“Tu je trebalo dosuditi penal”, navedeno je u dokumentu koji su dobili svi evropski suci. Mnogi smatraju da će sada još teže moći procijeniti što je penal, a što ne, a vjerovatno će i sami suci biti zbunjeni nakon nove UEFA-ine smjernice.