Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripreme okončane

Tešanjski sajam privrede bit će najveći do sada: Okupit će rekordnih 611 izlagača iz 15 zemalja

tesanjski sajam privrede
Foto: Fena/ Arhiva

Svečano otvaranje planirano je u srijedu, u 10.30 sati

Osamnaesti međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH, koji će svečano biti otvoren u srijedu, 25. septembra, okupit će na lokaciji preduzeća “Kamelia” d. o. o. u Matuzićima (Općina Doboj Jug), 611 izlagača iz 15 zemalja – potvrdila je za Fenu predsjednica Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj Saća Prnjavorac.

Sajam će biti zatvoren 28. septembra, a izlagačima se ove godine nudi ukupno oko 25.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, od kojeg je unutrašnji izložbeni prostor veličine oko 7.000 kvadratnih metara.

-Sve pripreme su okončane i sretni smo što ćemo i ove godine, kada naš sajam postaje i ‘punoljetan’, uz rekordan broj izlagača, imati priliku da promoviramo privredu Tešnja, Zeničko-dobojskog kantona i naše domovine Bosne i Hercegovine.

Svečano otvaranje planirano je u srijedu, u 10.30 sati, a pored delegacija sa svih nivoa vlasti naše države, imamo najavljen i dolazak ambasadora Indonezije u BiH Roema Konoa, čija je zemlja ovogodišnja zemlja partner našeg sajma. Imamo i najavu delegacije iz Mađarske, mada ove godine privrednici iz te zemlje neće nastupiti zajednički. Mađarska je prošle godine bila zemlja partner našeg sajma – kaže Prnjavorac.

Ona ističe kako im, mada su popunili kapacitete, svakodnevno pristižu pozivi zainteresiranih za nastup pa da su imali i još jednu halu, dodaje, bila bi kompletno popunjena.

-Ovogodišnji grad partner sajma je Cazin, čiji će gradonačelnik Nermin Ogrešević također biti gost sajma, a čiji će se privrednici predstaviti na zajedničkom štandu od 500 kvadratnih metara. Naravno, bit će i načelnik naše općine Tešanj Suad Huskić, a Općina Tešanj nam u kontinuitetu pruža podršku u organizaciji ovog sajma – ističe Prnjavorac.

Udruženje, napominje, svake godine ulaže maksimalne napore da se privrednici i gosti osjećaju ugodno u toku sajamskih dana, mada su svi u realizaciji sajma volonteri. Samo je jedna osoba stalno uposlena, ali kao sekretar tog udruženja.

-Ove ćemo godine imati delegacije i Crne Gore i Srbije, čiji će privrednici također imati svoje zajedničke štandove – najavila je predsjednica Prnjavorac.

Centralna tema sajma, o čemu će biti organizirana i panel diskusija, bit će emisije ugljendioksida u izvoznim proizvodima iz BiH. U toku sajma, Privredna komora Federacije BiH te JP Autoceste FBiH, organizovat će i panel diskusije iz svojih oblasti.

Organizator je za sve građane organizirao nekoliko besplatnih autobuskih linije iz Tešnja, kako bi mogli obići sajam, a besplatni autobusi osigurani su i za srednjoškolce zeničkih škola. Općina Tešanj i Udruženje, napominje Prnjavorac, za petak navečer, ispred Doma kulture u Tešnju, spremaju i zabavni program.