Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova odluka

Poskupile su i informacije: Evo koliko će ih naplaćivati državni nivo

Foto: Vijeće ministara

Ko se želi pozvati na Zakon o slobodi pristupa informacijama, morat će i platiti. Poskupila je i dostava. Država i u 2024. nudi CD-ove i DVD-ove

Stupile su na snagu naknade materijalnih troškova građanima odnosno svim fizičkim ali i pravnim licima koji od institucija BiH žele dobiti informacije, a u skladu sa novim Zakonom o slobodi pristupa informacijama BiH, saznaje Fokus.

Kao i gotovo sve usluge u ovoj državi, došlo je do poskupljenja i ovih naknada, koje su postojale tokom implementacije starijih verzija ZOSPI-ja. Odluku je donijelo Vijeće ministara BiH. Najnovija verzija navedenog zakona usvojena je u Parlamentarnoj skupštini BiH u avgustu prošle godine, ali dugo se čekalo na njegovu implementaciju.

Kritike na Zakon

Nevladine organizacije poput Transparency International BiH uveliko su ga kritikovali jer naprimjer uvodi izuzetke od davanja informacija dok je izražena sumnja u nezavisnost žalbenog vijeća koje se nalazi pri Vijeću ministara BiH.

Prema odluci o naknadama materijalnih troškova, za informacije na državnom nivou naplaćivat će se 0,50 KM za svaku stranicu umnožavanja standardne veličine, dok će 0,30 KM biti naplaćeno za pretvaranje jedne stranice dokumenta iz fizičkog u elektronski oblik.

Faksimil dijela odluke o troškovima materijala za informacije

Nadalje cijena svakog CD-a na kojem će se nalaziti materijali iznosit će 1 KM, a svakog DVD-a dvije KM. Dakle, u odluci koja je objavljena prije nekoliko dana, u 2024. godini, još uvijek se kao mediji spominju CD-ovi i DVD-ovi, koji su neupotrebljivi, primjerice, na većini laptopa i to već nekoliko godina?!

Plaćanje dostave

Nadalje, 10 KM će se naplaćivati za svaki USB stick za elektronsku dokumentaciju, dok će troškovi dostave informacija biti obračunavaju se prema važećem cjenovniku redovnih poštanskih usluga poštanskog operatera putem kojeg se dostavlja pošta.

Potrebno je naglasiti da je, prema ovoj odluci, prvih 20 stranica umnožavanja materijala, standardne veličine besplatno, međutim, u odnosu na prethodnu odluku, poskupljuje dostava CD-a, DVD-a i USB-a sa 10 na 20 KM, a prvi put se uvodi i plaćanje dostave materijala od 10 KM.