Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalni zavod PIO/MIO

Zbog nerada službenika isplata prvih penzija kasni po pet mjeseci

Foto: Arhiv

Federalni revizori upozoravaju da iako se u revidiranoj godini povećao broj donesenih rješenja i smanjio broj neriješenih zahtjeva i dalje su identifikovana kašnjenja u rješavanju o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja u prvom i drugom stepenu. Osim toga, ukazali na to da jedan od razloga za neblagovremeno izvršavanje radnih obaveza može biti i to što je uposlenicima puno radno vrijeme kraće od 40 sati sedmično

Federalni zavod PIO/MIO još uvijek kasni sa izradom rješenja o penzionisanju što ide preko leđa novih penzionera koji i po pet mjeseci čekaju kako bi mogli početi primati penziju.

O ovome je Žurnal pisao još prije godinu dana, a do danas se ništa promijenilo nije, piše ovaj portal.

Ovu problematiku prepoznali su i u Uredu za reviziju Federacije BiH, na šta su upozoravali u prošlogodišnjem, ali i ovogodišnjem izvještaju. I u izvještaju za 2023. godinu dodijelili su Federalnom zavodu mišljenje s rezervom za reviziju usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima.

Uzorci iz Sarajeva i Mostara

Za uzorak su uzeli ukupno 150 predmeta iz baza u Sarajevu i Mostaru i tom prilikom su utvrdili da se u 38 posto uzrokovanih predmeta kasni sa donošenjem rješenja, što nije zanemarivo s obzirom na to da se radi o osnovnim poslovima iz nadležnosti Federalnog zavoda.

Revizori su utvrdili da Federalni zavod sve uložene žalbe nije rješavao blagovremeno, odnosno od 56 podnesenih žalbi uzetih u uzorak, 38 predmeta je riješeno u zakonski predviđenom roku, dok je za deset riješeno nakon isteka zakonski utvrđenog roka zbog dodatnih provjera, dopune dokumentacije ili dostavnice van BiH.

„U odabranom uzorku konstatovano je kašnjenje bez opravdanja za osam (15 posto) postupanja po podnesenim žalbama“, stoji u izvještaju.

Konstatovan je napredak u izdavanju prvostepenih rješanja u odnosu na 2022. i smanjen je broj neriješenih zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju u prvostepenom rješenju u kantonalnim administrativnim službama, naglasili su federalni revizori, istovremeno upozoravajući da rješenja o pravima iz PIO/MIO osiguranja po žalbama izjavljenim na rješenja donesena u prvom stepenu Federalni zavod nije donosio u rokovima.

„Također, konstatovano je kašnjenje kod donošenje rješenja drugostepenog organa Federalnog zavoda za 15 posto (od 56) uzorkovanih predmeta i predmeta vraćenih na ponovni postupak“, naglašeno je u izvještaju.

Istaknuto je i to da je Federalni zavod realizirao osam preporuka, dok su su dvije nerealizirane i sedam je djelimično realizirano.

Iz revizorskog izvještaja

Među djelimično realiziranim navedeno je, između ostalog, da evidentiranje prihoda u glavnoj knjizi Federalnog zavoda nije osigurano u dijelu iskazivanja budžetskih sredstava za finansiranje obaveza po osnovu prava utvrđenih Zakonom o PIO/MIO, iako su dostavljene urgencije i održani konsultativni sastanci sa Federalnim ministarstvom finansija.

Preporuke revizora

„U glavnoj knjizi nisu evidentirani prihodi iz budžeta FBiH, kako je to definisano Zakonom o PIO, odnosno prihodi iz kojih se finansiraju rashodi, koji se odnose na penzije ostvarene po povoljnim uslovima. U bilješkama je navedeno da u finansijskim izvještajima, koji su sačinjeni na osnovu podataka iskazanih u glavnoj knjizi, u periodu od 2020. do 2023., nisu evidentirani prihodi za dio penzija ostvarenih po povoljnijim uslovima u ukupnom iznosu od 1.291.157.075 KM, od čega se na 2020. godinu odnosi 286.515.003 KM, na 2021. godinu 285.332.733 KM, na 2022. godinu 314.954.708 KM i 2023. godinu 404.354.631 KM“, naglasili su revizori.

Preporuke federalnih revizora za naredni period jestu da osiguraju da se rješavanje o pravima iz PIO/MIO osiguranja u prvom i drugom stepenu vrši u propisanim rokovima, te rješavanje o pravima iz PIO/MIO u ponovnom postupku po osnovu presuda suda vršiti u utvrđenom roku.

Revizori ponovo podsjećaju Federalni zavod i na to da je Zakonom o radu definisano puno radno vrijeme od 40 sati sedmično, a ne 37,5 sati kako je to definisano njihovim Pravilnikom o radu.

„S obzirom na to da je revizijom utvrđeno neizvršavanje poslova iz nadležnosti, odnosno dodijeljenih radnih obaveza i zadataka u zakonski utvrđenim rokovima, razlog neblagovremenog izvršavanja radnih obaveza može biti utvrđeno puno radno vrijeme kraće od 40 sati sedmično“, upozorili su revizori još jednom uposlenike Federalnog zavoda.