Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pakistan

Strane diplomate, među kojim i iz BiH, bile u konvoju koji je nagazio na minu

Foto: RSE

U konvoju je bilo 12 diplomata iz BiH, Rusije, Vijetnama, Etiopije, Ruande, Zimbabvea, Indonezije, Uzbekistana, Turkmenistana, Kazahstana i Portugala

Strane diplomate, među kojim i iz Bosne i Hercegovine (BiH), na sigurnom su nakon što je u Pakistanu konvoj vozila u kojem su se nalazili nagazio na minu 22. septembra, javljaju novinari Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Pakistana.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je da eksplozija koja se dogodila blizu konvoja koji je osiguravao i diplomate iz Bosne i Hercegovine u Pakistanu nije ugrozila njihove živote.

-Sa olakšanjem potvrđujemo da su bh. diplomate ostale nepovrijeđene. Vlasti istražuju incident, a mi ćemo nastaviti pratiti situaciju – saopćeno je.

Ubijen policajac

U eksploziji bombe je ubijen policajac koji je bio zadužen za osiguranje stranih diplomata, a trojica su ranjena, saopštila je policija.

Policijsko vozilo koje je pratilo diplomate prema turističkom mjestu Malam Jabba u okrugu Swat, sjeverozapadni Pakistan, vjerovatno je nagazilo na minu.

U konvoju je bilo 12 diplomata iz BiH, Rusije, Vijetnama, Etiopije, Ruande, Zimbabvea, Indonezije, Uzbekistana, Turkmenistana, Kazahstana i Portugala.

Portparol okružne policije Moin Fayyaz rekao je za Radio Mashal da se na osnovu prvobitnog uviđaja čini da je bomba bila zakopana pored puta, ali je rekao da je istraga još u toku.

Zvaničnici Swat policije kažu da su se nakon incidenta ambasadori stranih zemalja sigurno vratili u grad Mingore i da je putovanje u Mulam Jabbu otkazano.

Zvaničnici Agencije za pomoć i spašavanje (Rescue 1122) i lokalno stanovništvo kažu da su povrijeđeni vojnici prebačeni u bolnicu Sidhu Sharif.

Odgovornost za napad na policijsko vozilo još niko nije preuzeo.

Međutim, portparol policije Moin Fayaz rekao je da je u toku operacija potrage za militantima u tom području.

Pakistanske protivterorističke snage održavaju snažno prisustvo u dolini Swat, koja je dugo bila epicentar islamističkih militantnih pobuna. Militanti su pojačali svoje napade od kraja 2022. nakon što su prekinuli primirje s vladom.

Nemirno područje

Islamistički militanti su 2012. godine u dolini pucali i ranili dobitnicu Nobelove nagrade za mir Malalu Yousafzai.

Vlada i vojska Pakistana, međutim, uvijek iznova insistiraju da su posvećeni sigurnosti i da se ciljane operacije protiv terorista nastavljaju.

General Ahmed Sharif Chaudhary, šef Ureda za odnose s javnošću vojske (ASPR), rekao je na konferenciji za novinare 5. septembra da vojska i agencije za provođenje zakona provode u prosjeku 130 akcija dnevno na osnovu obavještajnih informacija.