Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Požurite na pumpe

Poskupljuje gorivo u BiH

cijene goriva
Foto: Pixsell
Ilustracija

Ističe da je jako teško prognozirati šta će se dešavati u narednom periodu, jer se na svjetskim tržištima konstantno mijenjaju cijene.

U Bosni i Hercegovini u narednoj sedmici može se očekivati više cijene goriva, potvrdio je za Fokus, stručnjak za energetiku Almir Bećarević.

Blage korekcije

Kako nam je rekao, ne treba dizati paniku, jer će se raditi o blagim korekcijama.

“Vrlo vjerovatno će biti rasta, ali neće to biti nikakvo dramatično povećanje, dakle par feninga, otprilike do pet feninga. Razlog tome je što je došlo do porasta cijena nafte sa 70 na 74.5 dolara. Dakle to se može očekivati do kraja iduće sedmice”, rekao nam je Bećarević.

Dodaje da to nije neko pretjerano povećanje, jer su cijene goriva na benzinskim pumpama pale u proteklom periodu.

“Kako je nafta otišla sa 85 na 70, tako je ovo sad blagi povrat u neko stanje, ali ne još dramatično. Tek ako bi nafta otišla na 80, odnosno 85 dolara po barelu, onda će to biti već značajnije povećanje”, pojašnjava naš sagovornik.

Teško prognozirati

Ističe da je jako teško prognozirati šta će se dešavati u narednom periodu, jer se na svjetskim tržištima konstantno mijenjaju cijene.

“U ovom trenutku, sa svim turbulencijama u svijetu, nemoguće je prognozirati u kojem pravcu će cijena nafte ići. Želja proizvođača nafte je da cijena nafte bude po barelu između 80 i 90 dolara, ova trenutna im ne odgovara, tako da oni sve čine i streme ka tome”, poručio je Bećarević.