Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projekat digitalizacije

Forto potpisao ugovor: Da li je riješio pitanje američkih sankcija?

Foto: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

U prevodu znači da ostaje isti konzorcij, dakle zagrebački OIV i Nimbus, koji se kako znamo, samo preimenovao, a ranije se radilo o Sirius 2010.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto potpisao je danas dodatak Ugovoru o nabavci opreme za realizaciju Projekta digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH sa predstavnicima Odašiljači i veze d.o.o. Zagreb i društvom Nimbus Innovations d.o.o. Banja Luka.

Sankcionirani subjekti

Tu naravno ne bi ništa bilo sporno, osim što je Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka avgustu pripojen novom subjektu, društvu Nimbus Innovations d.o.o. Banja Luka, čime je prestao da postoji pod tim imenom.

Podsjećamo, to je samo jedna od niza kompanija koju je Američki ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) uvrstio na listu sankcioniranih subjekata.

Podsjećamo, pod američkim sankcijama su se prije tri mjeseca našli “Prointer ITSS”, “Infinity International grupa”, “K-2 Audio Company”, “Kaldera Company”, “Sirius 2010” i televizija “Una World”.

OFAC je saopštio da su ove firme sankcionirane jer su bile dio mreže koja obezbjeđuje značajne izvore prihoda za predsjednika RS Milorada Dodika, i njegovu porodicu.

“Dodatak ugovora kojim sva prava i obaveze realizacije Ugovora preuzimaju Odašiljači i veze, izrađen je temeljem mišljenja i saglasnosti Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine, a nakon dostavljenih dokaza o ispunjavanju uvjeta iz Ugovora.

U skladu sa potpisanim dodatkom Ugovoru, Odašiljači i veze će u roku od 15 dana dostaviti novu bankarsku garanciju za realizaciju Ugovora.

Ne krše se sankcije?

Ministar Forto je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je uprkos novonastaloj situaciji se našlo rješenje kojim je omogućen nastavak Projekta digitalizacije RTV signala s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina posljednja zemlja u Evropi koja nije digitalizirala RTV signal, dok se istovremeno ne krše sankcije koje je propisala američka administracija”, naveli su danas iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

U prevodu znači da ostaje isti konzorcij, dakle zagrebački OIV i Nimbus, koji se kako znamo, samo preimenovao, a ranije se radilo o Sirius 2010.

Inače, 3. januara prošle godine Forto ke potpisao ugovor za nabavku opreme za digitalni prenos i emitiranje Javnih RTV servisa u BiH. Ugovor je težak 25,8 miliona KM, a zajedno sa Siriusom ovaj posao je dobila i hrvatska firma Odašiljači i veze (OIV).

Fokus je u nizu tekstova razotkrio ovu aferu, odnosno niz nezakonitosti te koruptivno djelovanje koji su pratili sam tenderski postupak.

Također, razotkrili smo i sumnjivo postupanje Ureda za razmatranje žalbi BiH u ovom procesu, koji je kršio vlastite rokove i koji je čekao da jedna od firmi iz konzorcija koji se žalio odustane od žalbe, te da odbaci žalbu na tender bez ulaženja u njen meritum. Kako smo objavili, dok je trajao tender, Vijeće ministara BiH je odobrilo dodatnih 63.000 KM kako bi se mogla prihvatiti unaprijed dogovorena ponuda konzorcija Sirius 2020 – OIV.