Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stravične brojke

Istraga BBC-a otkrila koliko je Rusa poginulo u ratu u Ukrajini

rusija
Foto: Twitter

Više od 70.000 ruskih vojnika poginulo je u Ukrajini, pokazuju podaci koje je analizirao BBC.
Pritom dobrovoljaca – civila koji su se pridružili oružanim snagama nakon početka rata – sada ima najviše među poginulima na borbenom polju od početka ruske invazije 2022. godine.

Svakodnevno se diljem Rusije u medijima i na društvenim mrežama objavljuju imena, osmrtnice i fotografije poginulih vojnika. BBC i nezavisna web stranica Mediazona analizirali su dostupne podatke i identificirali imena 70.112 ruskih vojnika poginulih u Ukrajini.

Stvaran broj ubijenih vjerovatno je puno veći

No smatra se da je stvaran broj poginulih Rusa znatno veći. Neke porodice ne dijele javno pojedinosti o smrti svojih bližnjih, a ova analiza ne uključuje imena koja nisu provjerena, kao ni poginule pripadnike ruskih milicija u Donjecku i Luhansku, regijama pod ruskom okupacijom u istočnoj Ukrajini.

Među poginulima je 13.781 dobrovoljac (oko 20%), kojih je na tom crnom popisu sada više nego ostalih kategorija. Bivši zatvorenici, koji su se pridružili vojsci kako bi ishodili pomilovanje, dosad su bili najbrojniji, ali sada čine 19% među poginulima. Mobilizirani vojnici – građani pozvani u borbu – čine 13% smrtno stradalih.

Od oktobra prošle godine sedmični broj smrtnih slučajeva dobrovoljaca nije pao ispod 100, a u nekim sedmicama ginulo ih je i više od 300.

S druge strane, Ukrajine rijetko komentariše razmjere svojih gubitaka na brbenom polju. U feruaru je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su smrtno stradala 31.000 ukrajinska vojnika, ali procjene temeljene na američkim obavještajnim podacima ukazuju na veće gubitke.