Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši holivudski producent

Nova optužba protiv Harveyja Weinsteina za seksualno krivično djelo

harvey weinstein
Foto: Screenshot/ YouTube

Weinstein čeka ponovljeno suđenje pošto je najviši sud države New York ovog proljeća poništio njegovu osuđujuću presudu iz 2020. po optužbama za silovanje i krivični seksualni čin u koje su umiješane dvije žene

Bivši holivudski producent Harvey Weinstein izjasnio se u srijedu u New Yorku da nije kriv po novoj optužbi za seksualno krivično djelo, dok čeka ponovno suđenje u ključnom #MeToo slučaju.

Nova optužnica tereti zatvorenog bivšeg filmskog mogula da je počinio krivično djelo seksualnog odnosa, optužujući ga da je prisiljavao ženu na oralni seks u nekom trenutku između 29. aprila 2006. i 6. maja te godine.

Weinstein tvrdi da se nikada nije upuštao u bilo kakvu seksualnu aktivnost koja nije bila sporazumna.

Nisu objavljeni detalji o ženi koja je iznijela novu optužbu.

“Zahvaljujući osobi koja je to pretrpjela i koja je hrabro izašla, Harvey Weinstein je sada optužen za dodatni navodni nasilni seksualni napad”, naveo je u saopštenju okružni tužilac Manhattana Alvin Bragg.

Tužioci su prošle nedjelje otkrili da je Weinstein dodatno optužen za seksualne zločine koje nisu bile dio slučaja koji je doveo do njegove sada poništene osude 2020.

Tužioci su rekli da je velika porota saslušala dokaze o do tri navodna napada – dva u hotelima u četvrti Tribeca i jedan u stambenoj zgradi na Donjem Manhattanu. Navodni incidenti dogodili su se od sredine 2000-ih do 2016, rekli su tužioci.

Weinstein čeka ponovljeno suđenje pošto je najviši sud države New York ovog proljeća poništio njegovu osuđujuću presudu iz 2020. po optužbama za silovanje i krivični seksualni čin u koje su umiješane dvije žene. Viši sud naložio je novo suđenje.

Provizorno je planirano da suđenje počne 12. novembra, mada će vjerovatno biti odloženo.

Apelacioni sud je odlučio da je tadašnji sudija nepravedno dozvolio svedočenje protiv Weinsteina na osnovu navoda koji nisu bili dio predmeta. Tom sudiji je mandat istekao 2022. godine.

Tužioci žele da nove optužbe uključe u ponovno suđenje, ali Weinsteinovi advokati kažu da bi to trebalo da bude zaseban slučaj. Sudija Curtis Farber rekao je u sredu da će po tom pitanju donijeti odluku početkom sljedećeg mjeseca.

Weinstein (72), koji je takođe osuđen 2022. godine u slučaju silovanja u Los Angelesu, ostaje iza rešetaka dok čeka ponovljeno suđenje u New Yorku.

Nekada jedan od najmoćnijih ljudi u Holivudu, Weinstein je suosnivač filmskih i televizijskih produkcijskih kompanija Miramax i The Weinstein Company.