Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brend kućanskih proizvoda

Čuveni Tupperware ide u stečaj

tupperware
Foto: Screenshot/ YouTube

Kompaniju je 1946. godine osnovao hemičar Earl Tupper, a njena popularnost naglo je porasla 1950-ih

Tupperware Brands priprema se za podnošenje zahtjeva za stečaj već ove sedmice, izvijestio je Bloomberg News, pozivajući se na izvore upoznate s planovima firme.

Ovo dolazi nakon višegodišnjih pokušaja oživljavanja poslovanja zbog opadajuće potražnje.

Nakon dugotrajnih pregovora s vjerovnicima o upravljanju dugom većim od 700 miliona dolara, Tupperware planira pokrenuti postupak stečaja. Vijest je uzrokovala pad dionica za više od 50 posto, prenio je Index.hr.

Brend kućanskih proizvoda, poznat decenijama po spremnicima za pohranu hrane, planira zatražiti sudsku zaštitu kako bi se privremeno zaštitio od vjerovnika. Firma je prekršila uslove zaduženja i angažirala pravne i finansijske savjetnike, izvještava Bloomberg pozivajući se na anonimne izvore.

Podsjetimo, prošle godine Tupperware je upozorio na mogućnost propasti zbog finansijskih poteškoća. Firma je tada u saopćenju navela da “predviđa kako možda neće imati odgovarajuću likvidnost u bliskoj budućnosti.”

Kompaniju je 1946. godine osnovao hemičar Earl Tupper, a njena popularnost naglo je porasla 1950-ih kada su žene poslijeratne generacije organizirale takozvane Tupperware zabave u svojim domovima kako bi prodavale spremnike za pohranu hrane, tražeći pritom osnaživanje i nezavisnost.

Pandemija Covid-19 povećala je prodaju jer su porodice koje su ostajale kod kuće više kuhale i imale puno ostataka hrane. Prodaja je pala nakon popuštanja mjera i povratka uobičajenim životnim aktivnostima.