Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Gradonačelnica Benjamina Karić odobrila tenk kod škole, građani pokrenuli peticiju

tenk druga gimnazija
Foto: RFE/RL

Na tu instalaciju, koja se postavlja u vrijeme kampanje za lokalne izbore, reagirali su brojni intelektualci, predstavnici međunarodnih institucija te je pokrenuta peticija za uklanjanje tenka zbog slanja militantne poruke

Neformalna grupa građana pokrenula je online peticiju, koju je već nakon jednog dana potpisalo 1000 ljudi, za uklanjanje tenka kao dijela spomen-obilježja u centru Sarajeva, a zabrinutost su izrazile i međunarodne institucije jer se nalazi nedaleko od više obrazovnih institucija.

U parku nedaleko od Druge gimnazije u Sarajevu gradi se obilježje u spomen pripadnicima Armije BiH, koji su u proteklom ratu zauzeli tenk JNA, za što je odobrenje dala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP), javlja Hina.

Na to je mjesto ove sedmice prebačeno borbeno vozilo, a planiraju se još postaviti kipovi šestorice vojnika Armije BiH koji su zauzeli taj tenk.

Pokrenuta peticija zbog tenka

Na tu instalaciju, koja se postavlja u vrijeme kampanje za lokalne izbore, reagirali su brojni intelektualci, predstavnici međunarodnih institucija te je pokrenuta peticija za uklanjanje tenka zbog slanja militantne poruke.

Na internet portalu Peticije online pokrenuta je peticija za uklanjanje tenka zbog “neprimjerenosti dizajna, lokacije i sadržaja oko spomen-obilježja”.

Peticiju je, za sada, potpisalo više od 1000 ljudi, koji se slažu da je ovakvo spomen-obilježje na pogrešnoj lokaciji, zbog neposredne blizine škola i vrtića.

“U tom parku se igraju dječica iz okolnih vrtića, on je simbol rađanja … a pretvara se u obilježje stradanja i smrti, gubitaka i patnje”, navodi se u peticiji.

Nevladine organizacije: Neprikladno je da djeca kroz školski prozor ili na odmoru gledaju tenk

Nevladine organizacije ranije su tražile da se izgled spomenika promijeni, kao i njegova lokacija, smatrajući neprikladnim da djeca kroz školski prozor ili na velikom odmoru gledaju u tenk.

Ranije je reagirala i misija Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OESS). “Misija je svjesna činjenice da tenk, kao predložena forma spomenika u blizini škole, izaziva zabrinutost unutar zajednice, posebno u kontekstu porasta nasilja u školama”, naveli su iz OESS-a.