Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki jubilej

Mašinski fakultet u Zenici u 47 godina postojanja odškolovao više od 1.600 inženjera

Foto: FENA

Trenutno na Mašinskom fakultetu u Zenici studira 316 studenata prvog ciklusa studija, zatim 39 studenata drugog ciklusa studija, uz 140 i nešto imatrikulanata koji su u tom procesu, te šest studenata trećeg ciklusa, doktorskom studiju, koji su direktno vezani za Mašinski fakultet – istakao je Plančić.

Povodom obilježavanja 47. godišnjice rada i postojanja Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, na današnjoj pres-konferenciji prezentirani su rezultati i uspjesi te renomirane ustanove, ali najavljena i gradnja nove zgrade Mašinskog i Politehničkog fakulteta UNZE-a.

Izgradnja nove zgrade

Najavljeno je i održavanje 8. međunarodnog naučno-stručnog skupa “Održavanje”, koji je prvi put održan 2010. godine te koji će se ove godine održati 13. i 14. novembra, kao i Okruglog stola sa penel diskusijom pod nazivom “Izazovi i perspektive visokog obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu kroz prizmu razvoja UNZE-a”, a koja će biti održana 24. septempra i u povodu 24. godišnjice UNZE-a.

Slobodno možemo reći da danas nema razvoja industrije bez diplomiranih inženjera mašinstva. Strategija ZDK-a jasno ukazuje da je opredjeljena za metalopreradu i shodno tome svi naši inžinjeri, koji završe Mašinski fakultet u Zenici, su ključni inženjeri razvoja preduzeća, kako u ZDK-u tako i u Srednjebosanskom kantonu.

Ovo je prilika da shodno njihovim rezultatima i potrebama, bez obzira što se smanjuje broj studenata, mi moramo optimistično gledati. Planirali smo, uz zahvalnost Vladi ZDK, da se u narednom periodu gradi zgrada Mašinskog i Politehničkog fakulteta u kampusu našeg univerziteta- najavio je rektor UNZE-a Jusuf Duraković.

On je izrazio uvjerenje kako će spomenuti fakultet, uz Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka (bivši Metalurški fakultet ), ostati i okosnica razvoja tog univerziteta, koji ima ukupno osam fakulteta.

Više od 50 doktora tehničkih nauka

Dekan Mašinskog fakulteta u Zenici Ibrahim Plančić rekao je kako se Dan Mašinskog fakulteta u Zenici zvanično obilježava 15. septembra te da je, u proteklih 47 godina postojanja, na prvom ciklusu studija na tom fakultetu studiralo više od 8.600 studenata.

Još preko 1.600 njih steklo je i zvanje diplomiranog mašinskog inžinjera ili mašinskog inžinjera te osam inženjera drvoprerade, dok su 143 studenta stekla zvanje magistra tehničkih nauka, a više od 50 njih doktora tehničkih nauka.

-To je zaista impozantan rezultat. Zamislite, samo, da danas u našim fabrikama, odnosno fabrikama ZDK-a i SBK, nema tih 1.000 – 1.500 inženjera. Kako bi to izgledalo i kako bismo namirili taj nedostatak – pita se dekan Plančić.

U sklopu naučno-istraživačke djelatnosti, napominje Plančić, izdali su preko 150 knjiga, udžbenika i serijskih publikacija (monografija, zbornika radova sa konferencija…); organizovano je i preko 50 naučno-stručnih konferencija, brojni seminari, stručna predavanja, diskusije, okrugli stolovi…

Prošlogodišnje brojke

U kontinuitetu, kaže, imaju dovoljno stručnog nastavnog kadra za podmirivanje svih potreba studijskih programa. Fakultet je, napominje, u prvom upisnom roku već upisao 47 brucoša, a do kraja drugog upisnog roka planiraju upisati između 80 i 90 posto studenata od planom predviđenih za upis.

-Zadovoljni smo provedenom upisnom politikom i brojem upisanih. Prošle godine smo imali 57 upisanih brucoša, a ove godine imamo već, u prvom upisnom roku, upisanih 47 te znatan broj prijavljenih u drugom upisnom roku. Tako da očekujemo da prebacimo prošlogodišnju brojku.

Trenutno na Mašinskom fakultetu u Zenici studira 316 studenata prvog ciklusa studija, zatim 39 studenata drugog ciklusa studija, uz 140 i nešto imatrikulanata koji su u tom procesu, te šest studenata trećeg ciklusa, doktorskom studiju, koji su direktno vezani za Mašinski fakultet – istakao je Plančić.