Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turbulentan period

Masovni odlazak ljekara i medicinskih tehničara iz Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu

bolnica ljekari
FOTO: Davor Puklavec / PIXSELL
Ilustracija

Bolnica „Srbija“ u Istočnom Sarajevu se već duži vremenski period suočava sa odlaskom medicinskog kadra. Rukovodstvo ove zdravstvenme ustanove ističe da je ovo turbolentan period za Bolnicu, ali da rade na dovođenju i osposobljavljanju novog kadara.

Nude više plate i bolje uslove rada

Otvaranje velikih savremenih privatnih bolnica i specijalističkih ambulatni, blizina velikih kliničkih centara u kojim se nude znatno više plate i bolji uslovi za rad , doveli su do odlaska ljekara iz Bolnice Srbija, koja pokriva usluge bolničkog liječenja za 6 opština grada Istočno Sarajevo.

Direktor ove zdravstvene ustanove potvrđuje da Bolnica polazi kroz turbulentan period.

„U zadnjih sedam, osam godina smo sigurno 15 do 20 doktora ispratili u penziju i oni su prirodno napustili ustanovu. U proteklih pet do 6 godina, imamo 20 doktora koji su nas napustili zbog prelaska u druge ustanove, kako u Sarajevu tako i u inostranstvu. Uz sve te stvari koje predstavljaju problem u organizovanju posla, uspjevamo organizovati posao na dazovoljavajući način, a uz sve to smo uspjeli raspisati 43 nove specijalizacije i i poslati 7 doktora na subspecijalizaciju“, rekao je Nebojša Šešlija direktor Bolnice „Srbija“.

Medicinski tehničari odlaze

Osim odlaska ljekara, Bolnica „Srbija“ se suočava i sa odlaskom medicinskih tehničara.

„Na početki godine imali smo odliv određenog broja tehničara u Sarajevo u privatnu Bolnicu, međutim to se stabilizivalo. Zaposlili smo učenike koji su bili voljni poslije završetka srednje škole da rade u našoj ustanovi, plaćamo im pripravnički staž“, izjavio je Šešlija, piše Buka.

Bolnica Srbija učestovala je u organizaciji drugog Simpozijuma doktora medicine Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, u kojem je učestovalo oko 200 eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti medicine.