Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasan zaključak

Njemačka želi sačuvati industriju čelika

njemacka berlin brandenburska vrata
Ilustracija: Unsplash

Industrija čelika u Njemačkoj veliki je potrošač energije i čini oko sedam posto ukupnih njemačkih emisija stakleničkih plinova, a rješenje bi mogle ponuditi nove tehnologije i korištenje obnovljivih izvora energije, uz izdašnu podršku vlade.

Njemački sektor čelika ključan je za stvaranje vrijednosti u industriji, zapošljavanje i zelenu transformaciju, zaključili su dužnosnici, proizvođači i sindikalni čelnici, zatraživši od vlade kontrolu cijena energije i potporu potražnji kroz mehanizam javne nabave.

Zeleni čelik “motor”

“‘Zeleni’ čelik proizveden u Njemačkoj naš je motor”, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck na ‘samitu’ o očuvanju ključnog sektora, održanom u ponedjeljak u Duisburgu.

Njemačka proizvodnja čelika prva je karika u brojnim važnim lancima stvaranja vrijednosti, što je čini važnim pokretačem ključnih sektora, kao što su automobilska i industrija strojeva i njihova transformacija, istaknuo je ministar.

“U Njemačkoj ćemo do 2030. godine transformirati otprilike trećinu kapaciteta za proizvodnju sirovog čelika i pritom proizvesti oko 12 miliona tona čelika bez CO2”, poručio je Habeck, naglasivši da su Njemačka i EU globalni lideri u dekarbonizaciji industrije čelika, prenijela je agencija Hina.

Lideri u dekarbonizaciji

Industrija čelika u Njemačkoj veliki je potrošač energije i čini oko sedam posto ukupnih njemačkih emisija stakleničkih plinova, a rješenje bi mogle ponuditi nove tehnologije i korištenje obnovljivih izvora energije, uz izdašnu podršku vlade. Uz dekarbonizaciju, njemačku industriju čelika muče i problemi poput slabe ekonomije, visokih cijena energije i jeftinog uvoza, uglavnom iz Azije.