Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarolik politički sastav

Bihać: Tenderi za stranačke donatore i kupovina mandata, migrantska kriza, nezaposlenost…

Foto: Žurnal.info

Politički sastav Gradskog vijeća je šarolik. Osam vijećnika je iz SDA, pet ima POMAK, po tri SDP i NES, NIP dva, SBB, SbiH, Naša stranka i Zeleni pokret BiH po jednog, a tu su i tri nezavisna vijećnika. Budžet za 2024. godinu iznosi oko 46 miliona, dok je četiri godine ranije bio 33,8 miliona KM.

Firma Behić Sanny Boy finansirala je SDP i POMAK, a dobijala je, između ostalog, i poslove od Grada Bihaća. Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno je primanje priloga od privatnih kompanija koje su dobijale tendere od izvršne vlasti. Ova prijava nije spriječila poslovanje Grada Bihaća i gradskih preduzeća sa ovom firmom.

Period između dva lokalna izborna ciklusa u Bihaću obilježio je izbor dva gradonačelnika. Nakon lokalnih izbora 2020. Šuhret Fazlić je kao kandidat Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK) počeo svoj drugi gradonačelnički mandat. Međutim, dvije godine kasnije na Općim izborima prihvata mandat u Skupštini USK, tako da su u februaru 2023. održani prijevremeni izbori za gradonačelnika na kojima je izabran Elvedin Sedić, također kandidat POMAK-a.

Krajem 2023. Fazlić, koji je bio i osnivač POMAK-a, prelazi u političku partiju Narod i Pravda (NiP).

Kandidat po mjeri SDA

Podsjetimo, da je jedan od kandidata za gradonačelnika Bihaća na prijevremenim izborima bio i Hamdija Abdić Tigar. Njega je u to vrijeme predložila Stranka demokratske akcije (SDA), što je u to vrijeme na svom zvaničnom Facebook profilu potvrdio tadašnji premijer FBiH Fadil Novalić, koji je u međuvremenu zbog afere Respiratori upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Foto: Žurnal.info

“Sa, ako Bog da, budućim gradonačelnikom Bihaća – legendarnim komandantom i mojim velikim prijateljem Hamdijom Abdićem Tigrom.“, prenio je Novalićev status Žurnal u svom tekstu objavljenom u decembru 2022. godine.

Kandidatura Abdića, koji je u nekoliko navrata osuđivan, pokazala je još jednom kako SDA nastavlja ustaljenom matricom uspostavljenom tokom “najtežih godina s njima”, kada je sa koalicionim partnerima HDZ BiH i SNSD, uspostavila sistem kriminalizacije institucija, stranačkog zapošljavanja, nepotizma, provedbi sumnjivih tendera, propalih projekata, uništavanja obrazovanja i zdravstva, sve zarad kratkoročnih političkih ciljeva i dugoročnog bogaćenja pojedinaca, onako kako Žurnal godinama o tome piše.

Ugovori za firmu koja je najveći donator POMAK-a

Podsjetimo i na Žurnalovo pisanje o ugovorima vrijednim 1,4 miliona KM koje je Zavod za prostorno planiranje Bihać dodijelio firmi Behić-Sanny Boy koja je, prema finansijskom izvještaju koji je POMAK dostavio CIK-u, ujedno i najveći privatni donator POMAK-a u 2022. godini.

Direktor Zavoda je kadar POMAK-a Ademir Toromanović, a njegova stranačka kolegica i vijećnica u Gradskom vijeću Bihać Silvana Behić zaposlena je u firmi Behić-Sanny Boy, čiji je vlasnik njen brat Sani Behić.

O dobrim odnosima vlasnika firme Behić-Sanny Boy svjedoči i njegova javna podrška kadrovima POMAK-a uključujući i gradonačelnika Bihaća.

Zbog donacija ove firme ranije je Transparency International prijavio je Centralnoj izbornoj komisiji SDP i POMAK jer su primili zabranjene priloge od kompanija koje su dobijale tendere od organa izvršne vlasti.
Naime, firma Behić Sanny Boy finansirala je SDP i POMAK, a dobijala je, između ostalog, i poslove od Grada Bihaća. Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno je primanje priloga od privatnih kompanija koje su dobijale tendere od izvršne vlasti.

Ova prijava nije spriječila poslovanje Grada Bihaća i gradskih preduzeća sa firmom Behić-Sanny Boy.

Snimak o kupovini mandata

Žurnal je u prošloj godini u Općinskom sudu u Bihaću pratio suđenje Razimu Halkiću, SDP-ovom zastupniku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. U februaru 2022. objavljen je snimak telefonskog razgovora u kojem Halkić govori o trgovini pozicijama u zamjenu za podršku vlasti, a što je on još tada za medije negirao navodeći da se radi o montaži.

„Najgore je što trenutno od tri čovjeka s kojima razgovaramo neće nijedan. Vildana, Zikrija, Maršal, ni Kantarević… Tri dana sam sjedio po četiri sata sa Vildanom. Samo treba jedno od njih četvero da kaže hoću mito i mi damo, hoću ceste i mi damo, hoću bilo šta… ali neće ništa…“, može se čuti u audiosnimku objavljenom u februaru prošle godine.

Foto: Žurnal.info

Halkić je u prvostepenom postupku proglašen krivim za trgovinu uticajem i osuđen je na uslovnu kaznu, ali je Kantonalni sud u Bihaću ukinuo ovu presudu i postupak vratio na ponovno suđenje.

Migrantska kriza, nezaposlenost, nesređena infrastruktura

Impuls portal je u augustu 2020. godine sažeo osnovne probleme s kojima se susreće grad Bihać.
Kao jedan od osnovnih problema, sagovornici Impuls portala, tada su naveli migrantsku krizu. Podsjetimo, Bihać je zbog svoje blizine sa granicom EU bio pogođen velikim brojem dolazaka i boravaka migranata. U tom periodu nisu imali nikavu podršku institucija BiH.

Osim migrantske krize, dugogodišnji direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić tada je za Impuls portal ukazao i na nezaposlenost, ističući da je ekonomija osnovna priča na kojoj se treba raditi.
“Osnova je razvoj ekonomije i ona treba da bude u prvom planu. Realni sektor nije toliko zastupljen i imamo velike potrošače javnih sredstava. Ako nemamo proizvodnju, a povećavamo uslužni sektor, onda dolazi do disbalansa i nemogućnosti da punjenje budžeta ostvari sve one potrebe korisnika budžeta”, izjavio je ranije Mulić.

Još neki od problema koji su spomenuti jesu nesređena infrastruktura i nedostatak novca za održavanje, ali i školstvo.

Politički sastav Gradskog vijeća je šarolik. Osam vijećnika je iz SDA, pet ima POMAK, po tri SDP i NES, NIP dva, SBB, SbiH, Naša stranka i Zeleni pokret BiH po jednog, a tu su i tri nezavisna vijećnika. Budžet za 2024. godinu iznosi oko 46 miliona, dok je četiri godine ranije bio 33,8 miliona KM.