Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Orilo, gorilo

Kako je pao Ibro Berilo?

Foto: Interview.ba

Akcija je bila usmjerena na nelegalno stečenu imovinu dugogodišnjeg načelnika Trnova Ibru Berila i njegove suradnike.

Akcija u kojoj je uhapšen dugogodišnji vladar opštine Trnovo izvedena je pod kodnim nazivom Incitat. A Incitat je, sjećamo se pomalo iz povijesti, bilo ime omiljenog konja rimskog cara Kaligule, koji je toliko ili volio konja ili poludio, pa ga je imenovao za senatora.

Pet apartmana i parking višemilionske vrijednosti na Bjelašnici oduzela je Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom zadnjeg dana avgusta.

Akcija je bila usmjerena na nelegalno stečenu imovinu dugogodišnjeg načelnika Trnova Ibru Berila i njegove suradnike.

“Nekretnine je Kantonalni sud u Sarajevu rješenjem broj: 09 0 K 046598 24 Kpp 30 od 23.08.2024. godine privremeno oduzeo od osumnjičenih lica u cilju osiguranja oduzimanja imovinske koristi za koju se sumnja da je pribavljena počinjenim krivičnim djelima ‘zloupotreba položaja ili ovlaštenja’, ‘pranje novca’ i udruživanje radi činjenja krivičnih djela’ u iznosu od oko 3.000.000 KM, te povjerio Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na upravljanje”, saopćeno je poslije akcije, piše Interview.ba.

Riječ je o oduzetih pet apartmana u vrijednosti od 657.098 KM, te jednog parking mjesta vrijednog preko 57.000 KM.

Omiljeni Kaligulin konj

A sve je počelo 5. avgusta ujutro akcijom policije i Tužiteljstva u prostorijama općine Trnovo, ali i još nekoliko lokacija u Sarajevu i na Bjelašnici.

Ibro Berilo, njegova pomoćnica u općini Nađa Milišić, Nermin Demirović (bivši direktor Sarajevo šuma), Adis Mulaosmanović (Lok-pil d.o.o.) i njegova sestra Edina Džigal terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Saopćeno je kako je riječ o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca. A osumnjičenima se stavlja na teret da su prodavali, odnosno kupovali državnu imovinu koja je pod privremenom zabranom raspolaganja.

Akcija je izvedena pod kodnim nazivom Incitat. A Incitat je, sjećamo se pomalo iz povijesti, bilo ime omiljenog konja rimskog cara Kaligule, koji je toliko ili volio konja ili poludio, pa ga je imenovao za senatora.

Pišanje uz vjetar

No, povijest sad na stranu, makar onu daleku, vratimo se u nešto malo bližu prošlost, posebno zarovimo u medijske naslove neovisnih medija, koji već godinama upozoravaju, apeliraju, mole, vrište na nadležne da malo pročešljaju i Berila i njegovu ekipu.

“Glasajte za sebe. Ne treba da nam sole pamet oni koji pišaju uz vjetar. Jer oni koji pišaju uz vjetar sami sebe popišaju”, ostat će upamćena poruka Ibre Berila na jednom stranačkom predizbornom skupu Stranke demokratske akcije, čiji je član bio kad je uhapšen.

No, očito je, ova ga je deviza vodila kroz život. Da glasa za sebe da bi njemu bilo bolje.

U petom je mandatu načelnik Trnova i nikada nije osjećao nelagodu zbog promijene stranačkih dresova. Na općinskim izborima 2004. i 2008. godine pobijedio je kao kandidat Stranke za BiH. U to su vrijeme Centralna izborna komisija BiH i Tužilaštvo BiH istraživali su prijavu SDA da li je Berilo doniranim junicama kupovao glasove. Poput mnogobrojnih sličnih istraga u slučaju Berilo i ova je završena bez rezultata. Pred lokalne izbore 2012. vladar Trnova imao je dilemu, priključiti se SDA ili SBB-u, ali se na kraju odlučio za SDP i pobijedio na izborima. Dvije godine kasnije (iako je bio član GO SDPBiH) prelazi u Demokratsku frontu. Ubrzo odlazi u SDA, koja ga zakucava za načelničku poziciju do danas.

Sve to pod budnim okom medija, koji su potrošili stotine sati istražujući i objavljujući sve o obećanjima, raznim projektima, investicijama u Trnovu o kojima je Berilo govorio.

Bajke o Buroj Ozonu

Svjedočili su mediji kako je u kratko vrijeme nekadašnja olimpijska dika, Bjelašnica pretvorena u ruglo. A o ostatku općine nije se bolje pisalo. Obećanja o infrastrukturi, boljem životu, blistavoj budućnosti nisu se ispunjavala.

Od obimne građe izdvajamo obećanje o gradnji Buroj Ozon, najvećem turističkom gradu na Balkanu.
Sve je bilo sumnjivo od početka. Ugovor potpisan na 99 (!) godina predviđa je pravo gradnje kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prva je nezakonitost u činjenici da Zakon o koncesijama na kantonalnom i federalnom nivou ne poznaju vremenski rok od 99 godina, već maksimalno 50 godina davanja određenog zemljišta pod koncesiju. No, Berilo ima vlastite zakone, pa se pozvao na onaj o stvarnim pravima.
Je li iko ikada vidio Ugovor s investitorom iz UAR? Nije!

Kament temeljac postavljen je uz niz prolongiranja u septembru 2016. godine. I od tada osim par kuća ovo naselje služi za ispašu ovaca.

Nelegalna gradnja na Bjelašnici

Prije četiri godine tadašnji ministar okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić glasno je upozorio da su sve dozvole za građenje koje daje Općina Trnovo nelegalne, jer nemaju stratešku procjenu Ministarstva okoliša i nemaju regulacioni plan.

“Hoteli, privatni apartmani i ostali objekti koji su napravljeni uz ski-stazu na Belašnici ostat će iako su praktično nelegalno napravljeni. Nije poštovan ni urbanistički plan koji je usvojilo Općinsko vijeće Trnovo na čelu sa načelnikom Ibrom Berilom. Objekti su proširivani, povećavala se spratnost i na djelu je potpuno bezakonje na Bjelašnici. To je bukvalno divlja gradnja koja je provučena kroz općinske papire, ali u osnovi je nelegalna. Veliki uspjeh će biti ako uspijemo zaustaviti divlju gradnju na Bjelašnici. Sve ovo se trebalo graditi na drugoj strani Bjelašnice, ali to se nije poštovalo. Problem je u tome što investitori neće tamo da ulažu jer imaju priliku da grade uz ski-stazu. Kada bi to načelnik Berilo zaustavio, investitori bi gradili na drugoj strani Bjelašnice”, kazao je Kapidžić.

No, ovo je tek vrh ledenog brijega, jer ko ovdje mari za okolinu. Ni SDA, ni njihov tadašnji, a i neki bivši ministri nisu se bunili baš kako se i ne bune današnje vlasti.

Vlast u Kantonu Sarajevo, bez obzira ko je činio, već punih 20 godina nijemo posmatra kako se Bjelašnica uništava nelegalnom gradnjom.

“Ne može sve to Ibro Berilo raditi sam”, reći će sagovornici Žurnala.

Devastacija šume

Masovna gradnja na Bjelašnici traje još od 2004. godine i prema informacijama koje je sa javnošću podijelila neformalna grupa građana „Hoćemo pitku vodu i čist zrak – protiv nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu“ do danas je na ove dvije planine devastirano preko 8.000,000 m2 šume i šumskih livada.

Jedan od primjera nelegalne gradnje na Bjelašnici je i poslovno-sportski centar Trnovo. Ministarstvo privrede KS je za 20 parcela u sklopu ovog centra odbilo da izda saglasnost za krčenje šume. Uprkos tome, gradnja je nastavljena.

“Zbog nelegalne sječe šume i nelegalne gradnje u Tužilaštvu KS formiran je predmet. Iz ove pravosudne institucije potvrđeno je da „postupajući tužilac poduzima radnje dokazivanja u cilju donošenja tužilačke odluke“. Jedan od prijavljenih za nezakonitosti u vezi gradnje na Bjelašnici je i načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, te još nekoliko osoba”, piše Žurnal i saznaje kako je u toku propitivanje valjanosti građevinskih dozvola izdatih investitorima.

Izvori otkrivaju da je Općina radila namjernu parcelizaciju. Odnosno, da bi zavarali zakon, Općina je u svom vlasništvu između većine objekata ostavljala do 20 centimetara posebnu česticu kako bi oni bili ti koji izdaju saglasnost za gradnju, a ne prve komšije.

Najveći kriminal se, tvrde isti izvori, odvijao kroz izmjene urbanističkih dozvola, što se također ispituje.
Da nisu samo mediji ( i rijetka opozicija Berilu) upozoravali na zloupotrebu zakona, samovolju, malverzacije, kriminal, svjedoče i apeli Udruženja i neformalne grupe građana Hoćemo pitku vodu i čist zrak – protiv nelegalne gradnje na Igmanu i Bjelašnici. () .

No, iz općine su im odgovorili da „trenutno na prostoru Bjelašnice nema stambene zone nego samo poslovni objekti-apartmani, pansioni i hoteli.“.

“Drugim riječima, načelnik Berilo privatne apartmane koji su uglavnom kvadrature prosječnog bosanskohercegovačkog stana smatra poslovnim objektima, što valjda treba da opravda davanje saglasnosti (papira) za divlju gradnju i pretvaranje Bjelašnice u građevinski Eldorado”, pisao je Valter.
Iz Udruženja Hoćemo pitku vodu i čist zrak – protiv nelegalne gradnje na Igmanu i Bjelašnici. Odgovornim smatraju kantonalne vlasti, „ko je morale zaustaviti ovaj trend, a nisu“.

Olimpijski cirkus

Interview.ba je serijalom tekstova ukazivao na nelegalnu gradnju samo jednog objekta na Bjelašnici, čiji je investotor kompanija Govza u vlasništvu Kenana Avdagića.

U nacrtu je Avdagićeva zgrada propisno udaljena od susjedne zgrade, nije blizu ulie, kaskadna je. A u stvarnosti, približili su se susjedi pomoću zgrada na minimalnu udaljenost. Uz put su u gradnji oštetili zidove, smanjili vrijednost nekretnina… Ukratko gradili kako im se htjelo. A sve uz podršku načelnika Berila i njegovih suradnika.

Na zahtjeva stanara koji su ugroženi novom gradnjom za inspekcijskim nadozorom Berilo se odlučio na nevjerovatan korak – Berilo ukinuo je jedinog građevinskog inspektora, kako bi spriječio da se njegove mahinacije i manipulacije stave pod kontrolu.

Žurnal je za nelegalnu gradnju pitao i aktualnog premijera KS Nihada Uka, koji je rekao da sve odgovore novinari mogu tražiti iz Općine Trnovo.

Državno, Berilovo zemljište

No, na žalost, ove bi se mahinacije i nezakonite mogle potpisati pod stavku „manje bitno“ pored činjenice da se u korist investitora radi gradnje objekata na državnom zemljištu, vršila se namjerna parcelizacija da bi Općina Trnovo bila ta koja daje saglasnost za gradnju, a ne prve komšije.

A u bezbrojnim medijskim tekstovima dokazano je da nezakonito krčenje šume, izdavanje nelegalnih građevinskih dozvola, izbjegavanje dobijanja dozvola od nadležnih kantonalnih ministarstava, odnosno otimačina državne imovine na Bjelašnici traje još od 2013. godine. To je ovih dana utvrdilo i Tužilaštvo KS.

Tužitelj Darko Soldat između ostaloga je istakao da se osnovana sumnja zasniva na obimnoj materijalnoj građi, ali i iskazima svjedoka od kojih su neki iz JP „Sarajevo-šume“, općine i neki od njih su tražili i mjere zaštite.

“U periodu od 2013. Berilo i Milišić su u kontinuitetu kršili zakonske propise”, istakao je tužilac.

Javnosti je predočeno da su Berilo i kompanija mjesecima bili pod posebnim istražnim radnjama i da su im u tom periodu su prisluškivani mobiteli.

“U presretnutim komunikacijama se čulo da su imali sastanke sa osobama iz političkog svijeta, sastajali su se u direkcijama pojedinih političkih stranaka i sa direktorima javnih preduzeća, a sve s ciljem da se obavi nezakonita eksproprijacija”, naveo je Soldat.

Na isti način su i Mulaosmanoviću prodali državnu parcelu, nad kojom je prethodno izvršena nezakonita eksproprijacija. Na toj parceli on je dalje izgradio objekat Aroma u sklopu kojeg se nalaze dva apartmana (32 i 33) za koje uopšte ne postoje dozvole, niti se pojavljuju igdje u papirima. U znak zahvalnosti Berilu poklonjen mu je jedan apartman.

U presretnutim komunikacijama su za policajce koristili izraz „rođaci“, pa je tako Edina Džigal u razgovoru sa majkom kazala da se na vrijeme riješila stvari s obzirom da dolaze rođaci. U jednom razgovoru je kazala da će svi iz Općine otići u zatvor.

Tužilac Soldat je naglasio da je Berilo većini investitora nanio ogromnu štetu jer postoji mogućnost da neki od njih ostanu bez kupljenih apartmana, odnosno da postanu vanknjižni vlasnici.

Upozorenje federalnih revizora

I federalni revizori su još 2016. upozoravali na nepravilnosti u vezi sa izgradnjom apartmana na Bjelašnici. Koliko je problem očit, a zbog klijentelističkog odnosa lokalnih vlasti još uvijek nerješiv, potvrđuje i to što je Ured za borbu protiv korupcije KS uočio nepravilnosti prilikom ishodovanja dozvola za krčenje šuma i izdavanje odobrenja za građenje te je podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo zbog krčenja šume (u četiri slučaja) te izdatih odobrenja za gradnju 13 objekata.

Masovna gradnja na Bjelašnici traje još od 2004. godine i prema informacijama koje je sa javnošću podijelila neformalna grupa građana „Hoćemo pitku vodu i čist zrak – protiv nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu“ do danas je na ove dvije planine devastirano preko 8.000,000 m2 šume i šumskih livada.

Jedan od primjera nelegalne gradnje na Bjelašnici je i poslovno-sportski centar Trnovo. Ministarstvo privrede KS je za 20 parcela u sklopu ovog centra odbilo da izda saglasnost za krčenje šume. Uprkos tome, gradnja je nastavljena.

Zbog nelegalne sječe šume i nelegalne gradnje u Tužilaštvu KS formiran je predmet. Iz ove pravosudne institucije potvrđeno je da „postupajući tužilac poduzima radnje dokazivanja u cilju donošenja tužilačke odluke“. Jedan od prijavljenih za nezakonitosti u vezi gradnje na Bjelašnici je i načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, te još nekoliko osoba.

Na sve optužbe načelnik Berilo je kazao:

“Mi našli načina kako da uradimo taj posao i uradili.”Simbolične kazne, pa Jovo na novo
Nisu ga omeli ni (simbolične) kazne zbog neovlaštene sječe i stavljanja drveta u promet. Platili su kaznu i – nastavili po starom. Manji dio posječenih stabala su prodali, dok su skoro polovinu poklonili privatniku koji je sjekao šumu. Međutim, nije moguće precizno utvrditi gdje su završila sva posječena stabla sa Bjelašnice jer Općina nije po zakonu obilježavala ona koja treba sjeći.

U proljeće 2020. godine je na mjestu bespravno iskrčene šume počela priprema za izgradnju sportskih terena, hotela i apartmana. Prethodno je dvije godine ranije Općina Trnovo je izvršila eksproprijaciju zemljišta za 185.000 maraka. Veći dio parcele bio je pokriven šumom stabala jele i bukve kojim je gospodarilo Kantonalno javno preduzeće “Sarajevo-šume”.

Sve to bez okolišne saglasnost Ministarstva prostornog uređenja, gradnje i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) te dozvole Ministarstva privrede KS.

Kako ima svoje načine Berilo se dosjetio da izigra zakone cijepanjem parcela. No, već je bilo kasno.
CIN je pisao kako nadležne institucije uprkos činjenici da šume nestaju nisu ustrajavale u kontrolama. Video snimke ili dokaze o nelegalnoj gradnji koje su nudili novinari CIN-a nisu htjeli prihvatiti.

Dan prije početka zvanične kampanje Tužiteljstvo Kantona Sarajevo odlučilo je da Ibro Berilo ostaje u pritvoru još dva mjeseca, a pritvor je produžen i Nađi Milišić i Adisu Mulaosmanoviću.

Berilo je, zvanično, kandidat Stranke demokratske akcije za još jedan mandat u Trnovu. Kako se SDA još nije oglasila o svom kandidatu nije jasno hoće li on kampanju voditi iz pritvora!