Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novo čudo

Počinje izgradnja drugog najvišeg nebodera na svijetu

Foto: Screenshot

Neboder od 131 sprata imat će upečatljivu ostakljenu vanjštinu

Obrisi grada Dubaija (UAE) uskoro će se promijeniti s podizanjem novog monumentalnog objekta nazvanog Burj Azizi. Riječ je o neboderu visokom 725 m, koji će postati druga najviša zgrada na svijetu.

Potvrđeno je da će izvedba projekta, koji predvodi kompanija Azizi Developments, započeti ove sedmice, dok se završetak očekuje do 2028. godine. Burj Azizi nazvan je po investitoru projekta. Inače, “burj” znači “toranj” na arapskom.

Upečatljiv vanjski dio

Neboder će se nalaziti blizu Burj Khalife, najvišeg nebodera na svijetu, visokog 828 m. Uprkos neizvjesnosti oko drugih projekata visokog profila, kao što je toranj Jeddah u Saudijskoj Arabiji, Burj Azizi spreman je postati jedna od najviših građevina na planeti.

Neboder od 131 sprata imat će upečatljivu ostakljenu vanjštinu sastavljenu od naslaganih pravougaonih oblika, a u njemu će se nalaziti ultraluksuzne rezidencije, uključujući penthause, stanove i kuće za odmor.

Toranj će također imati hotel sa sedam zvjezdica inspiriran kulturnim temama iz cijelog svijeta, stvarajući jedinstveno ugostiteljsko iskustvo. No Burj Azizi će se pohvaliti s još nekoliko karakteristika koje će rušiti rekorde.

Imat će najviši noćni klub na svijetu, vidikovac i restoran. Toranj će također nuditi opsežne sadržaje kao što su wellness centri, bazeni, teretane, kina i okomiti trgovački centar, čineći ga središtem luksuznog života i zabave.

‘Nove neusporedive visine’

Mirwais Azizi, osnivač i predsjednik kompanije Azizi Developments, naglasio je značaj ulaganja 6 milijardi emiratskih dirhama (1,47 milijarda eura) u projekt.

– Naše ulaganje u Burj Azizi više je od pukog stvaranja kultne građevine. To je predanost transformaciji Sheikh Zayed Roada i uzdizanju horizonta Dubaija na nove, neusporedive visine – kazao je, prenio je portal Dnevno.hr.

Azizi je također istaknuo inovativni dizajn i vrhunsku tehnologiju koja će razlikovati toranj, nudeći stanovnicima i posjetiteljima iskustvo bez premca u smislu luksuza i pogodnosti.