Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AJB DOC

Održan masterclass s autorima filma ‘Život između kontrolnih tačaka’

ajb doc masterclass
FOTO: Fena

Drugoga dana 7. Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), a u saradnji sa TRT-om Balkan, prikazan je dokumentarni film i održan masterclass “Život između kontrolnih tačaka”. Autori filma Emre Bastug i Melida Mustafić publici su približili izazove života na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dokumentarni film, snimljen pomoću telefona, stabilizatora i mikrofona, istražuje život strankinja udatih za Palestince na Zapadnoj obali.

– Zahvaljujući tehnologiji bili smo u mogućnosti brzo i neopaženo snimati kadrove koje smo željeli, ali i sačuvati ih jer su brojni primjeri novinara koji su izgubili snimljeni sadržaj ili im je on nasilno oduzet i obrisan – kazao je Bastug.

Radnja filma počinje u Jerusalemu, gdje su autori stupili u kontakt sa ženama koje žive pod izraelskom okupacijom, a kako je pojasnila Mustafić, pod izraleskom okupacijom ne žive samo muslimani, već i ljudi drugih vjeroispovjesti, kršćani, pravoslavci.

– U našem mini dokumentarcu su žene pravoslavne vjeroispovjesti koje su iz različitih država, Nizozemske, žene sa Balkana, iz Srbije, Hrvatske, a koje su lišene svih osnovnih prava, zbog toga što su udate za Palestince i što rađaju palestinsku djecu – pojašnjava Mustafić.

Priča se odvila veoma spontano

Priča se odvila veoma spontano, dodaje, puna je emocija, uzbuđenja, straha, nade, da se može nešto primijeniti.

–  Samim tim što su one podijelile neko svoje iskustvo, preuzele su i rizik, jer kao i uvijek, postoji strah da im se nešto desi. Biti novinar u Palestini veoma je teško. Dosta nam je doprinijela nova tehnologija koju smo koristili, da budemo mobilniji, da materijal koji snimimo bude siguran – kazala je ona.

Autori su najprije stupili u kontakt sa ženom s Balkana. Ograničena izraelskim zakonima, nije se mogla slobodno sastati s njima, pa su oni prešli kontrolni punkt u Betlehemu da bi je intervjuisali.

Ovo iskustvo pružilo im je jedinstven uvid u svakodnevnu borbu stranaca koji žive pod okupacijom. Razgovor je otkrio surovu stvarnost s kojom je suočena samo zato što je udata za Palestinca, iako ima pasoš koji bi joj trebao omogućiti slobodu kretanja.

Emre Bastug je direktor TRT-a Balkan i predstavnik TRT-a (Turska radiotelevizijska korporacija) u Bosni i Hercegovini. Studirao je novinarstvo na Univerzitetu Bahcesehir u Istanbulu.

Melida Mustafić je posvećena medijska djelatnica koja trenutno živi u Istanbulu i radi kao producentica na digitalnom kanalu TRT Balkan.