Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Drugi dan AJB DOC-a: Masterclass o životu na okupiranoj Zapadnoj obali i osam dokumentaraca

AJB DOC
Foto: AJB DOC

Sedmi AJB DOC Film Festival traje do 17. septembra

Na programu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) danas je šest dokumentarnih filmova koji donose inspirativne priče o nevjerovatnim ljudskim sudbinama iz svih dijelova svijeta, kao i masterclass “Život između kontrolnih tačaka” koji će publici približiti izazove života na okupiranoj Zapadnoj obali.

Program otvara film Mango

Publika će imati priliku pogledati film “Mango” Ammara Marića koji kroz priču o Adiju Mujakoviću, 22-godišnjem vlasniku ranča i kauboju koji je od malena sanjao da postane vlasnik konja, govori o ljubavi prema životinjama i hrabrosti da slijedimo svoje snove. Film će biti prikazan u Cineplexxu u 12.00 sati u sklopu Smart Doc selekcije.

Također u Cineplexxu, bit će upriličena specijalna projekcija filma “Dokazi” autora Atakana Kerkuklua, nastalog u produkciji agencije Anadolija, koji istražuje ratne zločine koje je Izrael počinio nad palestinskim stanovništvom nakon napada 7. oktobra. U fokusu filma je izraelsko korištenje bijelog fosfora, oružja zabranjenog prema međunarodnom pravu. 

Nakon toga, u Cineplexxu će biti prikazan film “Izbor za miss zatvora” Srđana Šarenca koji je otputovao u Pirajui, mali brazilski grad sa samo 25.000 stanovnika i tri zatvora u kojima je po 1500 zatvorenika, kako bi dokumentovao nesvakidašnju priču o takmičenju za miss zatvora koje direktorica zatvora Pirajui organizuje kako bi vratila samopouzdanje osuđenicama.

Također je u Cineplexxu na programu film “Plantaža snova” rediteljice Elene Mikaberidze koji donosi priču o četveročlanoj porodici koja pokreće plantažu borovnica kako bi osigurala zajedničku budućnost. No, njihov dom se nalazi u sjevernoj Gruziji, u selu nedaleko od problematične granice s proruskom regijom Abhazijom, gdje već tri decenije tinjaju novi sukobi, što otežava ovaj poduhvat.

“Gaddafi: Profil jednog diktatora”

Nakon toga, u Cineplexxu, će biti prikazan film “Gaddafi: Profil jednog diktatora” u kojem novinar i dokumentarista Kamal Redouani, u maniru historijskog trilera i kriminalističke istrage, istražuje psihologiju diktatora, makijavelista, paranoika i megalomana.

U 19.30 sati, u Bosanskom kulturnom centru (BKC) će biti upriličena premijera filma “Zeleno zlato” autora Midhata Uzejrovića i Mahira Očuza. Ovaj autorski dvojac, kroz priču Mahira Očuza koji boluje od multiple skleroze i koristi ulje kanabisa kao lijek, donosi priču o dobrobitima kanabisa, potencijalu njegove upotrebe u medicinske, industrijske i ekonomske svrhe, kao i stigmi koja se vezuje za tu biljku.            

U okviru selekcije Last Minute Cinema, u Cineplexxu će u 21.00 sat biti prikazan film “Tantura” Alona Schwarza koji ponovno razgovara s bivšim izraelskim vojnicima i palestinskim stanovnicima u nastojanju da preispita šta se dogodilo u Tanturi, mjestu navodnog masakra koji su počinili Izraelci, i otkrije zašto je Nakba (katastrofa) i danas tabu tema u izraelskom društvu.

Masterclass “Život između kontrolnih tačaka”

Osim toga, u saradnji sa TRT-om Balkan, u Cineplexxu će s početkom u 13 sati biti održan masterclass “Život između kontrolnih tačaka”. Autori masterclassa, koji će publici približiti izazove života na okupiranoj Zapadnoj obali jesu direktor TRT-a Balkan Emre Bastug i producentica na digitalnom kanalu TRT Balkan Melida Mustafić.

U okviru masterclassa Bastug i Mustafić će predstaviti priču o nastanku istoimenog kratkog dokumentarnog filma, snimljenog pomoću telefona, stabilizatora i mikrofona, a koji istražuje život strankinja udatih za Palestince na Zapadnoj obali.

Sedmi AJB DOC Film Festival traje do 17. septembra, saopćeno je iz AJB DOC.