Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Liga nacija

U Mađarskoj prekinut niz poraza Zmajeva, fantastični Vasilj “zaključao” gol

bih madjarska utakmica
Foto: UEFA

Reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je tvrdu i čvrstu utakmicu i uz raspoloženog Vasilja je došla do prvog boda u Ligi nacija

Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je gostovala Mađarskoj u drugom kolu Lige nacija, a meč je okončan rezultatom 0:0.

Nakon što su obje ekipe uvjerljivo poražene u prvom kolu, naša reprezentacija od Nizozemske, a Mađarska od Njemačke, bilo je jasno uoči ovog meča da će ova dva tima međusobno da se bore za treće mjesto u grupi, jer su Nijemci i Nizozemci naprosto djelovali neuporedivo bolje od večerašnjih protivnika iz Budimpešte, piše Oslobođenje.

Večerašnji meč je bolje otvorila Mađarska i već se od početka vidjelo da će Mađari diktirati tempo igre u ovom duelu, a da će naš nacionalni tim biti u podređenom položaju. Međutim, Mađari iz svoje igre nisu napravili apsolutno ništa, pa je uskoro i naš tim stekao malo više hrabrosti i počeo pas igrom graditi svoje napade. Međutim, većina je ipak završavala dugim pasovima kada bi postajalo jasno da ne postoji način da se kroz organizovane napade ne može prići golu Mađarske.

Prvi udarac je u 12. minuti uputila naša reprezentacija, kada je golmana Mađarske pokušao iznenaditi Ivan Bašić. Međutim, njegov udarac nije bio previše opasan. Bio je to praktično i jedini pokušaj reprezentacije BiH ka golu domaće selekcije u prvom poluvremenu. S druge strane, reprezentacija Mađarske je u 17. minuti prvi put ozbiljnije zaprijetila nakon kornera. Bolla je šutirao glavom, ali je Vasilj bio na visini zadatka.

Vasilj i u 24. minuti odlično interveniše nakon ubačaja sa strane. Glavom je zakačio loptu i uputio jee ka našem golu, a Vasilj je bio na visini zadatka. U 33. minuti, Mađari su ponovo zaprijetili. Sallai je loše šutirao, lopta je išla pored gola, ali se prikrao Varga i pokušao iznenaditi Vasilja, no on je skoro sa linije uspio izbaciti loptu. U 38. minuti, Mađari su ponovo prijetili. Nakon kornera, lopta je izbačena do Zsolta Nagyja. čiji udarac sa distance sjajno brani Vasilj, koji je bio najzaslužniji što u prvom poluvremenu nije bilo golova.

Mađarska je i drugo poluvrijeme otvorila kao i prvo, kontrolom posjeda lopte, a imali su prvu šansu nakon desetak minuta igre, kada je Bičakčić nakon ubačaja Bolle ispred Sallaija izbacio loptu u korner. Kako nisu došli do ozbiljnije šanse u ovo periodu igre, Mađari su polako izgubili nit u igri, pa je naš tim ponovo uspio da se vrati u igru.

Sredinom drugog dijela naš nacionalni tim je odigrao dva dobra napada, a nakon prvog je golman Mađarske Dibusz odbranio udarac Džeki, dok je nakon drugog odbranio pokušaj Bičakčića. S druge strane, nisu Mađari bili opasni sve do 70. minute, kada Dominik Szoboszlai šutira iz slobodnog udarca. Vasilj ovaj put nije imao šanse, ali je lopta na sreću pogodila prečku.

Barbarez je sa klupe uveo dodatne opcije u igri prema naprijed, pa su šansu dobili Huseinbašić, Gigović i mladi Esmir Bajraktarević, a u 78. minuti smo ponovo zaprijetili, kada je Gazibegović snažno šutirao sa distance, no lopta je otišla malo preko gola.

Bili su i Mađari opasni pet minuta do kraja regularnog dijela meča, ali u dva navrata su izblokirani njihovi pokušaji, prvo Kerkeza, a potom i Szoboszlaija. U 89. minuti, mogli su do pobjede Mađari, kada je Martin Adam ostao sam pred našim golom, a Vasilj nevjerovatnom intervencijom zaustavio njegov pokušaj.

Postalo je tada jasno da ćemo “preživjeti” u Mađarskoj, a meč je na kraju okončan bez golova. Naša reprezentacija je na trećem mjestu naše grupe sa bodom, kao i selekcija Mađarske, s tim da Mađari imaju lošiju gol razliku.